Cele mai frumoase plaje din România pe care să nu le ratezi vara asta. Sunt singurele la standarde internaționale din țara noastră

Iancu Andreea 23.05.2022, 16:39

Ne-am obișnuit deja ca plajele din străinătate, cu precădere cele din Grecia și Spania, acolo unde românii aleg să își petreacă concediul, să se remarce prin curățenie și organizare. Cu toate acestea, puțini știu că mai multe plaje din România au primit eticheta „Blue Flag” (nr. Steagul albastru), care marchează condiții la standarde internaționale pentru aceste locuri de relaxare din țara noastră. Calitatea apei, serviciile, infrastructura și frumusețea peisajului, se numără printre caracteristicile acestora.

Care sunt cele mai frumoase plaje din România. Turiștii se bucură de standarde internaționale începând cu această vară

Multe dintre destinațiile de vacanță ale românilor se rezumă la stațiunile de pe litoralul grecesc sau spaniol, unii turiști alegând să petreacă concediul în afara granițelor prin prisma condițiilor mai bune din străinătate. În timp ce Spania și Grecia se mândresc cu sute de plaje care respectă standardele internaționale, astfel de locuri pot fi întâlnite și pe litoralul din România, în câteva stațiuni cunoscute.

Din păcate, doar șase plaje sunt considerate din categoria „Blue Flag” în țara noastră, după o evaluare a calității apei, a serviciilor, peisajului din zonă și a infrastructurii care permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilități. În sezonul turistic 2022, șase astfel de locuri se regăsesc printre stațiunile autohtone de la Marea Neagră, conform datelor recente ale Fundației Europene pentru Educația Mediului.

Care sunt cele mai frumoase plaje din România, la standarde internaționale
Plaja Vega Vintage din stațiunea Mamaia

Stațiunile românești cu cele mai frumoase plaje

Șase plaje românești au solicitat și au și primit distincția „Steagul Albastru – Blue Flag” în 2022, la lista deja existentă regăsindu-se o plajă în plus față de anul precedent, potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Un juriu internațional al Fundației Europene pentru Educația Mediului a stabilit care sunt cele șase zone de pe litoralul românesc care primesc acest calificativ. Acestea sunt „Vega Vintage” din stațiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie și „Phoenicia Blue View” din Olimp.

Programul „Steagul Albastru – Blue Flag” a debutat în anul 1987, Anul European al Mediului, fiind inițiat de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele şi porturile de agrement pentru calitatea lor. Totodată, se dorea impulsionarea autorităților locale și private să îmbunătățească zonele de coastă. România este astfel remarcată la nivel mondial, fiind promovat potențialul turistic al litoralului de la Marea Neagră.

Spania, în topul plajelor cu „Steag albastru”

Pentru sezonul turistic 2022, Spania a fost desemnată liderul în rândul statelor cu plaje cu steag albastru. Spaniolii au numărat 621 de astfel de zone de relaxare, un nou record al ibericilor, care au aproape 4.000 de plaje pe suprafața teritoriului său.

Grecia, pe de altă parte, este una dintre destinațiile pe care românii le caută cel mai adesea pentru concediu. Grecii se află pe locul al doilea cu 581 de steaguri. În privința spaniolilor, Valencia este regiunea cu cele mai multe plaje cu steag albastru, numărul crescând și în zone precum Andaluzia sau Alicante.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...