Cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Parâng. FOTO

Emanuela Pană 17.11.2021, 21:09
Cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Parâng. FOTO

Poalele Munților Parâng reprezintă o destinație de vacanță perfectă pentru momentele când vrei să te deconectezi de agitația orașului, dar nu ai nici prea mult timp la dispoziție. Aici vei găsi obiective turistice unice care pot fi vizitate într-o singură zi, Peștera Muierii și Peștera Polovragi fiind doar două dintre ele. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Parâng. FOTO

Țara noastră este extrem de ofertantă în obiective turistice care merită văzute cel puțin o dată în viață, iar o destinație cu locuri de vis este Masivul Parâng, cel mai înalt munte al Hunedoarei. Vârful nu se remarcă numai prin înălțime, ci și prin peisaje impresionante, pe care nu le vei uita prea curând. Totodată, aici vei găsi numeroase obiective turistice magnetizate parcă în jurul său.

La poalele Munților Parâng există cel puțin cinci obiective turistice unice, printre care nu avem cum să nu amintim cele mai abrupte chei și un lăcaș de cult vechi de peste jumătate de mileniu. Odată ajuns aici vei fi de-a dreptul încântat/ă că ai ales să petreci o zi sau un weekend departe de cotidian, în inima naturii, la poalele munților, în frumoasa Oltenia.

Aici te așteaptă lacuri glaciare cristaline (Mija, Călcescu, Roşiile, Iezerul Îngheţat, etc.), pajiști alpine brodate cu flori, poieni ascunse în păduri aproape necutreierate de pasul omului, stânci care îți vor tăia răsuflarea dacă te aventurezi printre ele, precum și panorama celui mai înalt vârf montan al Hunedoarei.

Peisaj din Munții Parâng
Peisaj din Munții Parâng

La poalele Munților Parâng se află orașele Petroșani și Petrila, fiind traversați de una dintre cele mai frumoase șosele din țară – Transalpina. Aceasta este și cea mai înaltă șosea a României, ajungând la altitudinea de peste 2.000 de metri. Aici găsim și cel mai înalt vârf al masivului – Parângul Mare, care măsoară 2.519 metri.

Așadar, haideți să descoperim împreună cele mai frumoase atracții turiste aflate la poalele Munților Parâng.

Citește și: Ce mistere ascunde Lacul fără fund din Munții Buzăului. Mai este numit și Lacul Vulturilor

Ce poate vizita un turist ajuns în zonă

În Munții Parâng, ca și în alte locuri, natura a avut grijă să construiască monumente naturale menite să impresioneze orice turist. Printre locurile unice, interesante și atractive se numără Peștera Bolii, Cheile Jiețului și Cheile Rosia.

Locuri de vizitat din Munții Parâng
Locuri de vizitat din Munții Parâng

Locul este marcat și de alte obiective deosebite, precum: Peșterile Polovragi și Muierii, Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi – toate localizate în Baia de Fier, probabil singura comună din România care se poate mândri cu patru obiective turistice. Mai mult, unul dintre acestea este și cel mai vizitat obiectiv speologic din țară (Peștera Muierii).

Peștera Muierii
Peștera Muierii

În plus, cele două peșteri amintite se află foarte aproape una de alta, drumul dintre ele putând fi parcurs și pe jos. În Peștera Polovragi, supranumită și „Peștera lui Zamolxe (Zamolxis)“, se spune că ar fi locuit legendarul personaj al geto-dacilor:

Zamolxis ieșea atât de rar din peșteră, încât cei care-l vedeau credeau că a înviat“, obișnuiește să spună ghidul de la Polovragi.

Peștera Polovragi
Peștera Polovragi

În Munții Parâng se găsește și Muzeul Mineritului, singurul loc din țară în care poate fi observată îndeaproape viața minerilor din Valea Jiului, precum și modul în care aceștia își duc existența.

Muzeul Mineritului
Muzeul Mineritului

De asemenea, aici, legătura omului cu divinitatea este concretizată prin câteva biserici foarte frumoase, care merită vizitate.

 

Colaj Foto : Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...