Undeva, în inima munților Siriu, stă ascuns un lac, o enigmă de care se leagă zeci de povești. Cunoscut sub numele de Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor, apa ascunde un drum-capcană care ar fi înghițit întreaga armată germană în timpul războiului. Ochiul de apă în care se oglindește cerul ar deține multe mistere, iar oamenii locului spun că legendele Lacului fără fund ar avea, totuși, un sâmbure de adevăr. Mai multe detalii, în continuare.
Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor este străjuit de Munții Siriului din județul Buzău, fiind situat la 1.420 de metri altitudine pe versantul Mălâia. Despre acest lac legendar a scris și Alexandru Vlahuță în cartea „România pitorească“, numele său provenind din două legende.
Aflat într-o zonă cu peisaje sălbatice, puțin cunoscută de turiști, Lacul fără fund se mai numește și Lacul Vulturilor, întrucât „aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare“ sau, după cum o spune chiar scriitorul în cartea menționată mai sus, „deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufașii regi ai înălțimilor“.
O a doua legendă spune că „un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă“, de unde și denumirea populară Lacul fără fund, care nu are nicio legătură cu adâncimea lacului. În ciuda denumirii sale, apa are o adâncime maximă de 2,5 metri, dar cu toate acestea, legendele spun că ar fi curmat numeroase vieți.
În zonă circulă și alte povești despre acest lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, unii localnici spunând că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, oamenii ar fi construit un drum pe sub lac, cu scopul de a induce în eroare armata germană. Tancurile intrate pe acel drum n-ar mai fi ieșit niciodată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Citește și: Unde se află lacul cu cea mai frumoasă formă din lume. Imaginile sunt cu adevărat deosebite
O altă legendă referitoare la luciul de apă cocoţat pe masivul Siriu ne relatează că locuitorii din satele de la poalele muntelui și-au atuncat în lac bogățiile de frica tătarilor care știau că oamenii zonei erau bogați.
Sătenii au rămas cu gândul că își vor recupera bunurile după trecerea cotropitorilor, dar nimeni n-a mai găsit nimic din ce agonisise.
În apropierea Lacului fără fund se găsesc Munții Buzăului, pe ai căror versanți stâncoși se găsește singurul loc din zona unde turiștii pot vedea capre negre.
Drumul din Chiojdu până la Lacul fără fund are 27 de kilometri, trecând prin Poarte Vulturilor. Traseele turistice din această zonă sunt greu accesibile pe timp de iarnă din cauza zăpezilor, însă în anotimpul cald drumul poate fi parcurs pe jos în aproximativ șase ore.
Locația este sălbatică, însă oferă peisaje desprinse din povești. Lacul fără fund nu este numai singurul lac glaciar din Carpații de Curbură, ci și unicul lac glaciar din Carpați. Este situat între Munții Călimani și Masivul Făgăraș, pe o distanță de 500 de kilometri de creastă, care oferă un peisaj sălbatic de neuitat.