Cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Top 14 all time

Emanuela Pană 21.03.2021, 17:24
Cele mai bune filme inspirate din fapte reale. Top 14 all time

Extraordinare pentru momentele în care vrem să ne relaxăm și să uităm de grijile cotidiene, filmele fac parte din viața de zi cu zi a multora dintre noi, iar aceste producții devin parcă și mai fascinante atunci când știm că sunt bazate pe fapte reale. Înainte de a ne face comozi pe canapea, haideți să vedem care sunt cele mai bune filme inspirate din povești rale. Tu ce alegi?

Cele mai bune filme inspirate din fapte reale

Unele dintre filmele din lista de mai jos sunt mega-cunoscute, însă nu avem cum să nu le includem în topul celor mai bune din toate timpurile, căci poveștile care stau la baza lor sunt cutremurătoare, inspiraționale, lacrimogene sau, pur și simplu, extraordinare.

Întrucât spun, de regulă, povestea unor persoane care au influențat într-un fel sau altul istoria, producțiile de acest gen pot fi încadrate la categoria filme biografice (inspirate din biografii), însă vom aminti și câteva titluri de filme istorice care prezintă, mai mult sau mai puțin obiectiv, modul în care s-a desfășurat un război, o bătălie sau o confruntare armată.

Dacă ești fanul filmelor inspirate din fapte reale, te invităm să consulți o listă cel puțin interesantă de titluri, din care poți alege pentru a învăța ceva nou și mai ales pentru a te relaxa.

1. Hachiko: A Dog’s Story

„Hachiko: A Dog’s Story“ este un remake al filmului japonez „Hachiko Monogatari“, din anul 1987, și este inspirat dintr-o poveste reală, desfășurată în Japonia, în prima parte a secolului XX. Producția urmărește relația specială ce se dezvoltă spontan între un profesor universitar și un câine, Hachiko, pe care îl adoptă după străzi. Loialul animal își însoțește stăpânul până la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară, în același loc, la aceeași oră, ani la rând. Într-o zi nefastă, însă, profesorul nu se mai întoarce de la serviciu.

2. The Imitation Game

Filmul, inspirat din fapte reale, prezintă povestea geniului Alan Turing, părintele informaticii, unul dintre cei care au contribuit decisiv la descifrarea codurilor mașinii naziste Enigm. Acțiunea filmului este plasată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

3. Darkest Hour

Tot în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial se desfășoară și acțiunea filmului „Darkest Hour“, când capitularea Franței era iminentă, iar Marea Britanie avea de luat o decizie importantă, care urma să schimbe soarta războiului. Deoarece forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era înconjurată pe plajele din Dunkirk, soarta Europei Occidentale atârna de deciziile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (Gary Oldman).

4. Hotel Rwanda

Acțiunea filmului este plasată în anul 1994, când, în mijlocul tulburărilor care cuprinseseră teritoriul Rwandei, un bărbat promite să facă tot ce îi stă în putere pentru a-și apăra familia, dar sfârșește prin a deveni un adevărat erou, care salvează peste 1.200 de oameni. „Hotel Rwanda“ se bazează pe o poveste adevărată, al cărei protagonist este însuși directorul clădirii, Paul Rusesabagina (Don Cheadle), care își folosește deopotrivă curajul și viclenia pentru a adăposti peste 1.000 de refugiați.

5. Catch Me If You Can

Filmul „Catch Me If You Can“ prezintă povestea lui Frank W. Abagnale, interpretat de Leonardo DiCaprio, care a lucrat ca  doctor, avocat şi copilot la o companie aviatică populară, toate acestea în ultimii 21 de ani. Bărbatul, un mare falsificator, un maestru al înșelăciunilor, reușește să câștige cu ajutorul unor cecuri false milioane de dolari. Deși agentul FBI Carl Hanratty, jucat de Tom Hanks, își propune cu tot dinadinsul să-l prindă şi să-l aducă în faţa justiţiei pe Frank, acesta este mereu cu un pas înainte.

6. Intouchables

Philippe (Francois Cluzet), un artistocrat înstărit, suferă un cumplit accident cu parapanta, în urma căruia este nevoit să își angajeze un asistent personal. Alegera sa este una surprinzătoare, căci Philippe îi oferă postul lui Driss (Omar Sy), un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Cu toate că Driss pare cea mai nepotrivită persoană pentru acest job, el reușește, grație umorului său, să facă toate barierele să dispară.

Top 14 povești care te vor impresiona

Majoritatea filmelor pe care obișnuim să le vizionăm sunt simple ficțiuni, rodul imaginației unor scenariști de renume, însă ocazional apar și filme inspirate din fapte și evenimente reale, iar astăzi vrem să vă „facem cunoștință“ cu 14 dintre cele mai bune.

7. Spotlight

Un alt film bazat pe fapte reale este „Spotlight“, care prezintă povestea incredibilă a echipei cu același nume, constituită din câţiva jurnalişti de investigaţii de la Boston Globe, care au obţinut Premiul Pulitzer pentru cutremurătoarea lor dezvăluire referitoare la muşamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoţi ai săi, în 2002.

8. Boys Don’t Cry

„Boys Don’t Cry“ sau „Băieții nu plâng niciodată“ prezintă povestea lacrimogenă a unei fete care a fost ucisă pentru că își dorea să fie bărbat. Într-o seară, Teena Brandon, pusă în scenă de Hilary Swank, își taie părul, își bagă o pereche de șosete în pantaloni și extersează în fața oglinzii câteva glume bărbătești, după care iese în lume să își încerce norocul sub chipul lui Brandon Teena. Lucrurile iau o cu totul altă turnură când aceasta se mută în Falls City, unde o întâlnește pe Lana (Chloe Sevigny), de care se îndrăgostește.

9. American Gangster

Detectivul Richie Roberts, jucat de Russell Crowe, primește o sarcină foarte importantă, aceea de a curăța străzile New York-ului de traficanți de droguri, iar cel mai puternic adversar al său se dovedește a fi Frank Lucas (Denzel Washington), cel mai mare traficant din Harlem, care reușește să transforme într-o adevărată artă contrabanda cu heroină, după ce pune praful alb în sicriele soldaților americani uciși în Vietnam.

10. First they killed my father

Un alt film bazat pe fapte reale este „First they killed my father“, care prezintă povestea tragică a unei supraviețuitoare din Cambodgia anilor ′70, atunci când a fost instaurat un regim dictatorial extrem de sângeros, condus de Pol Pot. Khmerii Roșii, adepții partidului comunist, au făcut peste 1.5 milioane de victime, iar filmul regizat de Angelina Jolie surprinde niște momente

11. Hotel Mumbai 

Dacă tot sutem la categoria „filme bazate pe întâmplări reale“, vă sugerăm să vedeți „Hotel Mumbai“, care prezintă povestea unor ostatici, în perioada când are loc atacul terorist asupra hotelului Taj din Mumbai, în 2008. Rolul principal în această poveste îi revine lui Dev Patel, pe care, probabil, îl știți din „Slumdog Millionaire“.

12. The reader

Cu această ecranizare Kate Winslet a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Drama îi are în prim plan pe Michael (Ralph Fiennes) și Hanna (Winslet), care formează un cuplu inedit, poate și pentru diferența de vârstă (ea având de două ori anii lui), iar acțiunea se petrece în Germania, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Într-o zi nafastă ea dispare fără explicație, urmând a se reîntâlni după 8 ani, când el ajunge s-o apere pe ea într-un proces.

13. Miracle in cell no.7 

Dacă aveți preconcepții, ar fi bine să treceți peste ele și să urmăriți acest film turcesc. Cu siguranță vă va impresiona până la lacrimi. Chiar dacă începutul v-ar putea descuraja, vă recomandăm să aveți puțină răbdare, căci devine din ce în ce mai bun pe parcurs. „Miracol în celula 7“ este un film plin de emoție, care surprinde una dintre cele mai frumoase povești de iubire, aceea dintre un tată și fiica lui.

14. Schindler’s List

O capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar. Nu vă lăsați păcăliți de imaginile alb-negru pentru a da „skip“ filmului, căci ar fi mare păcat. „Schindler’s List“ a reușit să cucerească atât criticii de artă, cât și publicul. Filmul prezintă povestea adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, inițial un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Producția este mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterului uman în timp de criză, ce merită neapărat văzută.

Citește și: Filme romantice pe Netflix. Top 16 de neratat anul acesta

Urmăriți Impact.ro și pe