Cele mai bune capitale din lume pentru iubitorii cărților. Chișinău, loc surprinzător în topul mondial

Mihnea Tălău 14.06.2022, 12:13
Cele mai bune capitale din lume pentru iubitorii cărților. Chișinău, loc surprinzător în topul mondial

În ciuda dominației erei digitale, dragostea noastră pentru cărțile fizice refuză să se diminueze. Suntem încă o specie care adoră să se ghemuiască în fața unui roman bun, care vrea să învețe noi abilități dintr-o carte și chiar să răsfoiască paginile pentru a ne ajuta să trecem un curs academic. Prin această definiție, lumea noastră este încă plină de șoareci de bibliotecă.

Dar unde locuiesc toți șoarecii de bibliotecă din lume? Fascinată de această idee, The Knowledge Academy a realizat un studiu original pentru a afla.

Pentru a determina care sunt cele mai bune capitale din lume pentru iubitorii de cărți, am adunat date despre populația fiecărui mare oraș și despre câte librării și biblioteci are fiecare dintre ele. Apoi am comparat aceste cifre cu populația relativă pentru a întocmi un clasament din zece în zece.

De asemenea, am vrut să aflăm care sunt cele mai bune orașe europene pentru șoarecii de bibliotecă, așa că am creat un clasament separat pentru acest lucru. Pentru Europa, după ce am colectat aceleași date ca mai sus, am adunat date privind cheltuielile medii pentru ziare, cărți și papetărie pentru a crea un scor al cheltuielilor.

Care sunt cele mai bune orașe pentru iubitorii de cărți

1. Berlin: cea mai bună capitală din lume pentru șoarecii de bibliotecă

Berlinul este capitala numărul unu în lume pentru iubitorii de cărți. Cu un punctaj general de 9,21 din 10, capitala germană a obținut cel mai mare punctaj și la capitolul librării (10 din 10) și un punctaj ridicat la capitolul biblioteci (8,42 din 10). Aceasta este o revelație nesurprinzătoare într-un fel, deoarece Berlinul a produs unii dintre cei mai buni scriitori germani, inclusiv dramaturgul revoluționar Bertolt Brecht, și a inspirat operele altor creatori celebri, precum David Bowie.

2. Tokyo: biblioteci și librării din belșug

Cu scoruri ridicate la biblioteci și librării (8,95 și, respectiv, 8,42), Tokyo este al doilea cel mai bun oraș pentru șoarecii de bibliotecă. Cu un scor general de 8,69, capitala japoneză este cunoscută pentru cultura sa excentrică de librării. Rareori o librărie este doar o librărie în Japonia, ci găzduiește și expoziții de artă, expoziții culturale și, în plus, cafenele și baruri.

3-4. Buenos Aires și Roma: librării uimitoare și unice

Împărtășind locul al treilea, cu un scor general de 8,68 din 10, se află Buenos Aires și Roma. Capitala argentiniană a obținut al doilea cel mai bun scor pentru librării (9,47 din 10), în timp ce „Orașul Etern” din Italia deține al doilea cel mai bun scor general pentru librării (9,47 din 10).

Ateneo Grand Splendid din Buenos Aires a fost recunoscută ca fiind cea mai frumoasă librărie din lume, găzduită într-un teatru antic conservat. Dar Museo del Louvre din Roma conduce o concurență ridicată cu colecția sa unică de antichități și cărți de colecție din vasta sa arhivă de epocă.

5. Madrid: casa unui târg internațional de carte istoric

Cu un scor general de 7,9 din 10, capitala Spaniei este al cincilea cel mai bun loc pentru iubitorii de cărți. Pe lângă scorul ridicat al librăriilor (8,95), Madridul oferă iubitorilor de cărți și târgul anual de carte Feria del Libro. Vizitatorii vin din întreaga lume pentru a se bucura de peste 300 de activități, inclusiv lecturi, ateliere de lucru și autografe de carte.

6. Londra: Delicii literare la fiecare colț

De la Charles Dickens la J K Rowling și de la teatrul în aer liber Shakespeare’s Globe la Muzeul Sherlock Holmes, Londra este un paradis literar pentru iubitorii de cărți. Aflată pe locul șase, capitala Angliei are scoruri foarte bune la biblioteci și librării (ambele 7,37) și un scor general ridicat de 7,37 din 10. Scena literară londoneză servește suficientă inspirație pentru ca toți să se apuce de scriere creativă.

7. Seoul: Librării celebre pe Instagram

Aflată pe locul al șaptelea și cu un scor general de 7,11 din 10, capitala Coreei de Sud are cel mai mare scor pentru biblioteci (10 din 10). În ciuda faptului că este a treia cea mai avansată țară din punct de vedere tehnologic, proprietarii de librării din Coreea de Sud au găsit modalități creative de a menține oamenii pasionați de lectură. În Seul, magazine celebre pe Instagram, cum ar fi Arc.N.Book, îi întâmpină pe iubitorii de cărți printr-o intrare în tunel asemănătoare cu cea a lui Harry Potter, cu cabine telefonice roșii și bănci de parc în interior.

8. Singapore: un paradis secret al iubitorilor de cărți

Cu un scor general de 6,06, Singapore este a opta cea mai bună capitală pentru iubitorii de cărți. Deși nu ai asocia neapărat Singapore cu literatura, este un oraș foarte primitor pentru șoarecii de bibliotecă. De la Moon Library din Chinatown (așteptați-vă la clasici cu coperți din piele și la o cafea excelentă) la cea mai mare librărie din Singapore, Kinokuniya Orchard Road, este surprinzător că orașul a obținut doar 5,79 pentru biblioteci și 6,32 pentru librării.

9. Mexico City: camere literare cu vedere

Cu un scor general de 5,53 din 10, numărul mai mic de biblioteci și librării din Mexico City (clasament 5,26 și, respectiv, 5,79) nu vă va dezamăgi. De la emblematica „mega-bibliotecă” Biblioteca Vasconcelos până la Librería Porrúa, care oferă vizitatorilor o priveliște frumoasă asupra lacului Chapultepec, Mexico City este a noua cea mai bună capitală pentru șoarecii de bibliotecă.

10. Lima: mâncare și cărți

Completând topul primelor 10 capitale pentru șoarecii de bibliotecă este capitala Peru. Lima obține un scor general de 5,26 din 10. În ciuda scorului scăzut al bibliotecii (3,68), Lima are un scor al librăriilor mai mare decât Mexico City, Singapore și Seul (6,84). Iubitorii de cărți pot căuta confort (și mâncare) în cafenele precum Casatomada Library Café sau în librăria pitorească Librería El Virrey din Miraflores.

Chișinău, locul 5 în Europa, peste Viena și Paris

1. Zürich: cel mai bun oraș european pentru iubitorii de cărți

Cel mai bun oraș european pentru iubitorii de cărți este Zürich. Orașul elvețian a obținut un punctaj impresionant de 9,37 din 10, cu un punctaj și mai mare pentru biblioteci (9,68) și un punctaj ridicat pentru librării (9,06). Iubitorii de cărți se pot delecta cu numeroasele librării independente din Zürich, de la istorica Buchhandlung Beer (care datează din 1832) până la colecția engleză de la Pile of Books. Contrar credinței populare, Berna este de fapt capitala Elveției, nu Zürich.

2. Luxemburg: cel mai bun oraș pentru șoarecii de bibliotecă multilingvi

La mică distanță de Zürich, pe locul al doilea, se află Luxemburg, cu un punctaj de 9,3 din 10. Aici veți găsi câțiva iubitori de literatură extrem de dedicați care fac risipă de ziare, cărți și papetărie în capitală (scorul cheltuielilor: 8,84). Luxemburg este o destinație strălucită pentru iubitorii de cărți din întreaga lume, oferind numeroase biblioteci multilingve în tot orașul.

3. Bratislava: cel mai bun scor al bibliotecilor din Europa

Al treilea cel mai bun oraș european pentru șoarecii de bibliotecă este Bratislava-capitala Slovaciei, cu un scor general de 8,38 din 10. Bratislava are cel mai mare scor pentru biblioteci (10 din 10) și al doilea cel mai mare scor pentru librării (9,37) dintre toate orașele europene. Clădirea istorică a Bibliotecii Universitare din Bratislava este un loc fascinant de vizitat și este cea mai veche bibliotecă din Slovacia.

4. Reykjavik: casa cititorilor și scriitorilor dedicați

Capitala Islandei, Reykjavik, este al patrulea cel mai bun oraș pentru iubitorii de cărți, cu un scor general de 8,2 din 10. Locuitorii capitalei adoră să cheltuiască pe bunuri literare, obținând cel mai mare punctaj dintre toate orașele europene pentru cumpărarea de ziare, cărți și papetărie (9,61). Islanda este renumită pentru dragostea sa pentru cărți, cu mai mulți scriitori și cititori pe cap de locuitor decât oriunde altundeva în lume, unde una din 10 persoane va publica o carte.

5. Chișinău: Iubitorii de cărți și gamerii se unesc

Pe locul al cincilea, modesta capitală a Republicii Moldova, Chișinău, obține un scor general de 7,97 din 10. Cu scoruri bune pentru librării (8,75) și biblioteci (7,18), Chișinăul este o locație promițătoare pentru șoarecii de bibliotecă. Cărturești Books este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat, cu o mulțime de cărți în română, engleză, franceză și rusă pe care să le răsfoiești. Vizitatorii sunt încurajați nu doar să citească, ci și să joace jocuri de societate sau cărți și chiar să ia parte la o gură de vin.

6. Viena: patria literaturii de cafenea

Uimitoarea capitală a Austriei, Viena, ocupă locul al șaselea, cu un scor general de 7,48 din 10. Cu o mulțime de oportunități de cumpărături literare (8,07 pentru cheltuieli), Viena este, de asemenea, renumită pentru nașterea literaturii coffee house. Literatura vieneză de cafenea a atins apogeul între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, dar atracția cafenelelor pentru autori și scriitori rămâne și astăzi în Viena.

7. Helsinki: unde bibliotecile oferă mai mult decât cărți

Gazda Târgului anual de carte de la Helsinki, capitala Finlandei este al șaptelea cel mai bun oraș pentru iubitorii de cărți. Cu un scor general de 7,4 din 10, locuitorii din Helsinki adoră să cumpere articole legate de cărți (8,46), iar bibliotecile sale au un scor bun (7,81). Cu toate acestea, nu toate bibliotecile sunt create la fel aici, Biblioteca Centrală Oodi dedicând doar o treime din spațiul său cărților. Restul clădirii încorporează un cinematograf, un studio de înregistrări, un restaurant și multe altele pentru a atrage atât șoarecii de bibliotecă, cât și iubitorii de cultură.

8. Paris: aducerea la viață a literaturii din 1920

Parisul este cel mai bun oraș european pentru librării, obținând un punctaj de 10 din 10. Capitala franceză este al optulea cel mai bun oraș pentru șoarecii de bibliotecă și obține un scor general de 7,13. Parisul este bineînțeles faimos pentru scriitorii săi din anii 1920, inclusiv F. Scott Fitzgerald și E.E. Cummings, și a inspirat filme precum succesul din 2011 „Midnight in Paris” pentru a celebra aceste figuri literare.

9. Varșovia: cel mai mare număr de biblioteci

Obținând al doilea cel mai mare punctaj pentru biblioteci (9,06), Varșovia se situează pe locul al nouălea cu un scor general de 6,49 din 10. Poate că unul dintre cele mai deosebite modele de biblioteci este Bookworm Cabin – o bibliotecă în miniatură, cuibărită în pădure, chiar în afara Varșoviei. Dar, rămânând în interiorul orașului, nu duceți lipsă de biblioteci de vizitat. De fapt, Varșovia are cel mai mare număr de biblioteci pe cap de locuitor din lume. Ce zici de asta ca alegere?

10. Amsterdam: evenimente legate de carte pentru toată lumea

Încheind topul celor mai bune 10 capitale europene pentru iubitorii de cărți este Amsterdam. Vibranta capitală olandeză revendică locul 10, cu un scor general de 6,21 din 10. Amsterdam are un scor surprinzător de scăzut pentru biblioteci (3,43), dar este echilibrat de scorurile bune pentru librării (7,5) și cheltuieli (7,69). Cu toate acestea, orașul are multe de oferit șoarecilor de bibliotecă, de la tarabele din piață pline de cărți de hârtie până la festivaluri și evenimente de povestiri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...