Cel mai puternic cutremur din Europa în 2020. Ce s-a întâmplat în Grecia

Rădulescu Valentin / 02.05.2020, 19:10
Cel mai puternic cutremur din Europa în 2020. Ce s-a întâmplat în Grecia

Recent, Europa a avut parte de cel mai mare cutremur din acest an. Seismul s-a produs în Grecia în apropierea Insulei Creta. Seismul a avut însă parte și de două replici puternice.

Cel mai puternic cutremur din Europa în 2020

Potrivit Institutului American de Geofizică (USGS), un cutremur cu magnitudinea de moment 6,6 a avut loc sâmbătă după-amiază în Marea Mediterană, respectiv în apele teritoriale ale Greciei. Totodată, Epicentrul a fost în apropierea Insulei Creta. Cutremurul a avut loc în jurul orei 15:51 cu o adâncime de 17 kilometri. Acesta a fost resimțit chiar și în Turcia, Egipt și Libia. Conform informațiilor de la Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), seismul a avut o magnitudine de 6, la o adâncime de 10 kilometri.

Este cel mai puternic cutremur ca magnitudine înregistrat în Europa în 2020, cel mai mare din lume având 7,7 și fiind înregistrat în largul coastelor Jamaicăi.

Institutul de Geodinamică din Atena a susținut că seismul s-a produs la circa 55 de kilometri sud față de orașul Ierapetra. Totodată, Institutul Național pentru Fizica Pământului din România a transmis că seismul a avut o magnitudine de 6,2 și că s-a produs la o adâncime de 42 de kilometri. Seismul a avut două replici puternice, una la magnitudinea de 5,3, produsă la ora 16:33, iar a doua a fost de 4,7, produsă la ora 16:45.

Cel mai puternic cutremur din Europa în 2020. Ce s-a întâmplat în Grecia
Cel mai puternic cutremur din Europa în 2020. Ce s-a întâmplat în Grecia

Nu s-au înregistrat pagube sau victime până acum

Potrivit presei din Grecia, până la momentul de față nu s-au înregistrat pagube sau victime. Totodată, în Grecia s-au înregistrat mai multe cutremure în ultimii ani, printre care au fost anunțate și pagube materiale dar și victime. În 2019 a avut loc un incident asemănător cu cel de sâmbătă.

Seismul produs în urmă cu ceva timp a fost un pic mai mic decât cel de sâmbătă, respectiv de 6 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs atunci în apropierea orașului Piraeus, la o distanță de 269 de km, dar și în apropierea orașului Atena, la o distanță de 274 de km. Epicentrul cutremurului s-a produs în zona Central Mediterranean Sea, la o distanță de 54 de kilometri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI