Cel mai mare reactor nuclear din Europa a fost activat. Unde se află și de ce Putin tremură de nervi

Beatrice Dumitru 16.04.2023, 23:06
Cel mai mare reactor nuclear din Europa a fost activat. Unde se află și de ce Putin tremură de nervi

După invadarea Ucrainei, Rusia a primit o serie de sancțiune dure din partea Occidentului și a Uniunii Europene. Ca răspuns, Vladimir Putin a oprit furnizarea energiei electrice și a gazului în mai multe state europene. În acest context, cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția de energie, după 18 ani, în timp ce Germania închide centralele nucleare.

Unde se află cel mai mare reactor nuclear din Europa

Energia nucleară reprezintă un subiect delicat în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar vestea pornirii OL3 vine în contextul în care Germania și-a oprit sâmbătă ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alte țări plănuiesc noi dezvoltări.

În acest context, reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3) din Finlanda, cel mai mare din Europa, a început duminică dimineața producția regulată de energie, crescând securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat sursele de gaz și energie.

Cel mai mare reactor nuclear din Europa a fost activat. Unde se află și de ce Putin tremură de nervi
Reactorul nuclear din Finlanda.

Noul reactor ar trebui să producă energie pentru cel puțin 60 de ani.

Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea este de așteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia. Noul reactor este de așteptat să producă energie timp de cel puțin 60 de ani.

Producția de la Olkiluoto 3 stabilizează prețul energiei electrice și joacă un rol important în tranziția ecologică finlandeză”, a declarat Jarmo Tanhua, directorul general al TVO, citat de Reuters.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii și prima din Europa în 16 ani, a început în 2005. Centrala trebuia să fie deschisă patru ani mai târziu, dar nu s-a putut din cauza unor probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată electricitate pentru testarea rețelei naționale a Finlandei în martie, anul trecut, și trebuia înceapă producția regulată patru luni mai târziu, dar a suferit o serie de defecțiuni care au întârziat cu un an termenul.

Exporturile de energie ale Rusiei către Finlanda au încetat în mai anul trecut, pe motiv că nu a achitat factura către furnizor, o consecință a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova și Europa din cauza războiului din Ucraina. Apoi, compania Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către țara nordică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...