Cel mai mare organism viu de pe planetă. Se numește Pando și e mâncat încet-încet

Nicu Stan 30.12.2021, 12:25
Cel mai mare organism viu de pe planetă. Se numește Pando și e mâncat încet-încet

Acesta este cel mai mare organism viu de pe planetă. Se numește Pando și este mâncat încet-încet. În munții Wasatch din vestul Americii, pe versanți de deasupra unui lac alimentat de izvoare, există un organism uriaș unic care reprezintă un întreg ecosistem în care plante și animale au adăpost de mii de ani. Pando este o întindere cu clone de plop tremurător pe 43 de hectare din statul Utah.

Cel mai mare organism viu de pe Pământ riscă să dispară. Care sunt amenințările pentru Pando

Chiar dacă pare a fi o pădure de copaci cu coajă izbitor de albă și frunze mici care tremură în bătaia palelor de vânt, Pando înseamnă de fapt 47.000 de tulpini genetic similare care cresc dintr-o rețea de rădăcini interconectate.

Exemplarul genetic unic are o greutate de circa 6.000 de tone. Astfel, uriașa masă îl face să fie cel mai mare organism viu de pe Pământ.

Pando cantareste 6.000 de tone
Pando cantareste 6.000 de tone

Pando există de circa 1400 de ani

Plopul tremurător formează grupuri de clone și în alte părți, însă ceea ce îl face interesant pe Pando este mărimea sa uriașă. Alte grupuri clonale de plop din America de Nord sunt mult mai mici, în vestul SUA având în medie 1,5 hectare.

Pando există de mii de ani, cel mai probabil de 14 milenii, chiar dacă cele mai multe tulpini trăiesc cam 130 de ani. Longevitatea și depărtarea lui Pando au făcut din el un întreg ecosistem alcătuit din 68 de specii de plante și animale care au evoluat pe lângă el.

Pando, în pericol de dispariție

Pando depinde de plopi, care trebuie să fie sănătoși și verticali. Chiar dacă Pando este protejat de US National Forest Service și nu se află în pericol să fie tăiat, acesta este în pericol de dispariție din cauza multor alți factori.

Pando este în pericol de dispariție din cauza pășunatului în exces al căprioarelor și elanilor. Lupii și pumele au putut ține mult timp totul sub control efectivele, însă turmele au devenit tot mai mari, în timp ce prădătorii au cam dispărut. Căprioarele și elanii se strâng în Pando, unde pădurea le ascunde de vânători.

Care este cea mai mare amenințare pentru dispariția lui Pando

O altă amenințare sunt tulpinile bătrâne din Pando, afectate de boli ale plantelor. Însă, cea mai mare amenințare pentru Pando este schimbarea climei.

Pando a apărut după ultima eră glaciară și s-a bucurat de atunci de o mare stabilitate a climei, însă acum se află într-o regiune alpină înconjurată de deșert, așa că nu este ferit de călduri și nici de secetă.

Urmăriți Impact.ro și pe