Un om de știință avertizează omenirea. Creierul uman se micșorează cu fiecare generație, care e motivul

Andra Daoud 25.12.2021, 10:02
Un om de știință avertizează omenirea. Creierul uman se micșorează cu fiecare generație, care e motivul

Un om de știință a confirmat o informație care se vehicula de mult timp: creierul uman devine din ce în ce mai mic. Cercetătorul a analizat date din ultimii 50.000 de ani și spune că dimensiunea creierului uman s-a redus considerabil de-a lungul timpului. Care este explicația pentru acest fenomen și cu cât a scăzut creierul.

Creierul uman se micșorează cu fiecare generație

J.M. Stibel, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles, a publicat un studiu în care atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător. Creierul uman s-a micșorat foarte mult în ultimii 50.000 de ani, potrivit cercetării sale apărute în revista Brain, Behavior and Evolution. El susține că a găsit dovezi că dimensiunea creierului în raport cu corpul nostru a scăzut, iar motivul îl reprezintă obezitatea.

Cu toate că dimensiunea creierului la homo sapiens moderni a scăzut cu aproximativ 5%, studiul arată că inteligența generală și nivelul de educație au crescut în mare parte a secolului trecut, până la un anumit punct. Se pare că factorii sociali ar compensa faptul că volumul creierului este mai mic, astfel încât acest lucru nu ne afectează inteligența.

Cercetătorul a folosit ca metodă de măsurare a inteligenței factorul IQ. Deși este considerat la scară largă un standard de referință pentru a evalua inteligența, acest parametru a fost criticat de-a lungul timpului pentru că ar limita diferite tipuri de informații și le-ar reduce la o formă prea simplistă.

Un om de știință avertizează omenirea. Creierul uman se micșorează cu fiecare generație, care e motivul
Un om de știință avertizează omenirea. Creierul uman se micșorează cu fiecare generație, care e motivul

IQ-ul a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani

Stibel arată că nivelul de inteligență a crescut în ultimul secol, după care a început să scadă,  în ultimii 30 de ani, mai ales în țările industrializate. Această concluzie ar putea răsturna ipoteza conform căreia factorii de mediu fac ca nivelul de inteligență să nu fie afectat de scăderea dimensiunii creierului uman.

Un alt studiu, publicat de data aceasta în revista Discover, arată și cu cât a scăzut creierul uman în volum, de-a lungul timpului:

În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micșorat în aceeași măsură.

Scăderea a venit după ce, timp de două milioane de ani, creierul uman a crescut constant, peste tot în lume, indiferent de rasă sau de sex.

În afară de obezitate, considerată de Stibel cauză a micșorării creierului, alți cercetători vorbesc și despre faptul că strămoșii noștri aveau nevoie de cranii mai mari pentru a supraviețui într-o vreme în care temperaturile erau foarte scăzute și majoritatea activităților aveau loc în aer liber. Pe măsură ce condițiile de mediu s-au schimbat, și anatomia umană a suferit modificări.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe