Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci în cazul unui atac nuclear. Secretarul de stat a dat câteva sfaturi pentru ca românii să știe cum să acționeze într-o astfel de situație.
Conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, cel mai important lucru, după un eventual atac nuclear, este ca oamenii să nu intre în panică și să asculte recomandările făcute de autorități.
„În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: Stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: Nu pleca cu maşina proprie, stai acasă, să faci acest lucru!
Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă despre care cred că nu e OK şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, să asculţi. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a spus Raed Arafat.
Medicul a rugat românii ca, indiferent de natura situației de urgență, fie un atac nuclear, un cutremur sau o situație de altă natură, să respecte indicațiile date pe căi oficiale, pentru că altfel pot fi induși în eroare de unele dezinformări și se poate produce un haos ce ar împiedica desfășurarea corespunzătoare a intervențiilor necesare.
De asemenea, șeful DSU a precizat că autorităţile vor organiza unele exerciţii referitoare la protecţia civilă şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă.
Suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a spus șeful DSU.
Medicul Raed Arafat a precizat că au avut loc deja exerciţii referitoare la protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN).