Cel mai bun ceai pentru un creier sănătos. Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Este dovedit”

Corina Oprea 22.06.2023, 10:59
Cel mai bun ceai pentru un creier sănătos. Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Este dovedit”

Pentru a fi sănătoși este foarte important să avem un creier care funcționează așa cum trebuie. Prof. Dr. Vlad Ciurea a vorbit despre ce este mai bun pentru acest organ, precum și despre alimentele care îu fac rău. Află totul despre ceaiul-minune, care ajută creierul să funcționeze la capacitate maximă.

Ceaiul care menține creierul în formă

Vlad Ciurea este unul dintre cei mai renumiți neurologi din țară, care vine cu un sfat important pentru toată lumea. Specialistul a explicat de ce are nevoie creierul pentru a funcționa așa cum trebuie, dar și ce îi face foarte mult rău. Astfel, medicul recomandă să stăm cât mai departe de prăjeli, de alimentele grase și foarte condimentate, dar și să evităm consumul prea mare de carne.

„Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat profesorul Vlad Ciurea, medic neurochirurg.

Neurochirurgul a mai subliniat faptul că este foarte important să fim mereu hidratați, pentru că și creierul are mare nevoie de apă. Să consumăm multe lichide este un avantaj pentru acesta, care își va menține toate proprietățile dacă este tratat cum trebuie. O altă băutură foarte bună este ceaiul verde, care are o mulțime de proprietăți importante, pe care alt lichid nu le poate oferi, nici măcar cafeaua!

„Dar, în schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să-i dăm apă. El înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, ci pentru creier.

Și apa este 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă încontinuu.Ceaiul verde este dovedit că este minunat pentru creier. Altceva! Se simte foarte bine. Cafeaua face foarte bine. Nu în exces, că e vorba de inimă” a precizat reputatul medic, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Alimente bune pentru creier

Sucul de rodie este bogat în antioxidanți și polifenoli, care pot ajuta la protejarea creierului împotriva stresului și pot îmbunătăți fluxul sanguin către aceasta.

Produsele lactate, cum ar fi laptele și iaurtul, sunt surse bune de proteine ​​și calciu, care sunt importante pentru sănătatea creierului. De asemenea, acestea pot oferi vitamine B și alți nutrienți esențiali pentru buna funcționare a acestui organ.

Afinele, zmeura, căpșunile și alte fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți și compuși fitochimici, care protejează creierul împotriva deteriorării oxidative și a inflamației. Acestea pot îmbunătăți memoria și pot sprijini sănătatea creierului pe termen lung.

Nucile, migdalele, semințele de dovleac și de chia sunt bogate în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acestea pot sprijini sănătatea creierului, reducând riscul de deteriorare cognitivă și asigurând o bună funcție cerebrală.

Urmăriți Impact.ro și pe