Cea mai periculoasă localitate din România în caz de cutremur. Aici seismele pot depăși 6 grade

Badea Violeta 15.02.2023, 14:34
Cea mai periculoasă localitate din România în caz de cutremur. Aici seismele pot depăși 6 grade

Mii de oameni au murit după ce un cutremur cu magnitudinea 7,8 a avut loc săptămâna trecută în sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria. Zilele trecute, a venit rândul României să vibreze, însă cele două seisme din Gorj au fost incomparabil mai mici față de cele de peste hotare, dar chiar şi aşa, au reuşit să producă panică. Vrei să știi care este cea mai periculoasă localitate din țara noastră în caz de cutremur? Iată unde seismele pot depăși 6 grade!

Localitatea în care se pot produce cutremure de peste 6 grade

Marți, pe data de 14 februarie, un cutremur de 5,7 grade s-a produs în Gorj. Acesta s-a resimțit în Târju-Jiu, în Craiova, în Sibiu, în Pitești, dar și în București. La noi în țară, însă, Vrancea este cea mai activă zonă seismică.

Potrivit experților, acolo se produc cele mai multe, dar şi cele mai puternice cutremure din ţară. Totuși, specialiștii atrag atenția că nici zona Făgăraș nu este una liniștită.

„O falie trece chiar prin zona barajului de pe Argeș și aia e o zonă seismică, zona Făgăraş. Acolo (n.r. Barajul Vidraru) sunt cutremure care pot să fie și peste 6, deci totuși mari pentru România”, a declarat profesorul Mircea Radulian, la Antena 3 CNN.

Citește și Cutremur în Turcia și Siria. Bilanțul depășește 41.000 de decese. Noi convoaie cu ajutoare umanitare ale ONU au sosit în Siria!

Barajul Vidraru
Barajul Vidraru

Barajul Vidraru, rezistent la un cutremur de 9 grade

Barajul Vidraru nu a fost afectat deloc de cutremurul din anul 1977. Asta pentru că este proiectat să reziste la un seism de 9 grade pe scara Richter, după cum susține Valeiu Eugen Pop, fost ministru al Mediului.

„Este proiectat să reziste la orice cutemur şi orice inundaţie. Singura care ar putea crea probleme ar fi o bombă, care să cadă în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi complet plin şi chiar şi atunci nu s-ar rupe decât prea puţin din partea superioară a barajului”, a precizat Valeriu Eugen Pop, conform celor de la Universul Argeșan.

Construcţia barajului a început în anul 1961 la ordinul lui Gheorghiu Dej. Lucrările au fost finalizate în anul 1966 de Nicolae Ceauşescu. Atunci, investiţia s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei. Astăzi, o astfel de construcție ar costa o jumătate de miliard de euro.

Citește și Devine Gorjul noua Vrancea? Observațiile seismologilor după cele două cutremure puternice din Oltenia!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...