Cea mai modernă fregată rusă, Amiral Gorşkov, se îndreaptă spre Marea Mediterană. NATO este în alertă permanentă, care este destinația finală

Mihnea Tălău 10.01.2023, 08:19
Cea mai modernă fregată rusă, Amiral Gorşkov, se îndreaptă spre Marea Mediterană. NATO este în alertă permanentă, care este destinația finală

Președintele rus Vladimir Putin a participat prin videoconferința la lansarea fregatei Amiral Gorshkov înarmată cu rachete hipersonice Zircon. Fregata se îndreaptă într-o călătorie prin Oceanul Atlantic și Indian, precum și prin Marea Mediterană, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, Aceasta e monitorizată îndeaproape de NATO.

Complexul hipersonic Zircon este ”unic în lume”

Fregata Amiral Gorshkov este capabilă să efectueze lovituri precise împotriva țintelor terestre și maritime. Potrivit lui Shoigu, rachetele Zircon sunt „cu siguranță vor trece de orice sistem modern avansat de apărare antiaeriană și antirachetă”.

Putin susține că complexul hipersonic Zircon este unic în lume.

„Sunt sigur că aceste arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la promovarea intereselor naționale ale țării noastre””, a declarat Putin.

La rândul său, Shoigu a definit principalele obiective ale călătoriei ca fiind „contracararea amenințărilor la adresa Rusiei” și „menținerea păcii și stabilității regionale, împreună cu țările prietene”. Potrivit ministrului apărării, echipajul navei va efectua exerciții cu arme hipersonice și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Dat fiind potențialul periculos, nava este monitorizată îndeaproape de forțele NATO.

Fregată dotată cu rachete hipersonice

Fregata al cărei nume complet este „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorshkov” este nava principală a proiectului 22350, după cum se precizează pe site-ul Ministerului Apărării. Nava s-a alăturat Marinei ruse în 2018. Arma sa principală este sistemul de rachete Kalibr-NK.

Zircon este o rachetă hipersonică anti-navă. Aceasta poate atinge viteze de peste 9.500 de kilometri (sau aproximativ 6.000 de mile) pe oră. Testarea sa la bordul navei Amiral Gorshkov a început în iulie 2021. Un an mai târziu, Putin a declarat că fregata va deveni primul purtător de rachete Zircon din marina rusă.

Concret, racheta Zircon, este o rachetă hipersonică, deoarece viteza sa depăşeşte de cinci ori viteza sunetului – în acest caz, atinge chiar Mach 9, adică aproape 11.000 km/h. În acelaşi timp, ea poate avea o traiectorie complexă, spre deosebire de rachetele balistice convenţionale.

În octombrie 2021, Putin a anunțat că Rusia a depășit SUA în cursa armelor hipersonice, susținând în același timp că dezvoltarea acestor arme a fost „răspunsul forțat” al Rusiei la amenințările din partea Occidentului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...