VIDEO

Cea mai mare țeapă bancară prin metoda “ASV – Automate Schimb Valutar”. Un sfert de milion de euro, furat în 3 zile

Gabriela del Pupo 03.05.2023, 11:09
Cea mai mare țeapă bancară prin metoda “ASV – Automate Schimb Valutar”. Un sfert de milion de euro, furat în 3 zile

Record în ceea ce privește investigația fraudelor la bancomate! Se pare că infractorii nu țin la modă când comit infracțiuni. Infractorii erau îmbrăcați în negru, haine pe care le-ar fi aruncat după comiterea infracțiunii. Polițiștii de la Brigada de Combaterea a Criminalității Organizate au efectuat 4 percheziții domiciliare în municipiul București, în cel mai important dosar penal de fals de monedă și înșelăciune prin metoda ASV.  Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a unui 486 de bancnote, în valoare de 500 de euro, falsificate.

Cel mai bun fals de bancnotă

Dintre acestea, doar șase bancnote ar fi fost reținute de aparatele multifuncționale, restul fiind acceptate. Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât și pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber.

Autorii procurau bancnotele de 500 euro din Bulgaria, căutau ASV-uri (Automate Schimb Valutar) ale băncii Unicredit Bank) apoi operau schimbul valutar. Pentru banii falși, traficanții plăteau 20% din valoarea bancnotei contrafăcute.

Unicredit Bank îngenuncheată

Infractorii se deplasau la automate cu taxiul Uber sau Bold, purtau șepci, glugă și își acopereau fața cu măști. De asemenea, ei se îmbrăcau în negru și după tranzacție aruncau hainele folosite.

Infractorii acționau numai la ASV-urile Unicredit BANK deoarece au obținut informații din interior referitoare la vulnerabilitățile electronice ale sistemelor privind identificarea falsurilor. Au mai încercat și la alte bănci, dar nu a mers.

Toate băncile din România trebuie să ia măsuri urgente și să investească în achiziționarea de noi sisteme de identificare a falsurilor pe care să le instaleze la automate. Până la această orp, doua persoane sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-constituire a unui grup infracțional organizat (până la 5 ani de închisoare),
-punere în circulație de valori falsificate (până la 10 ani de închisoare)
-înşelăciune (până la 5 ani de închisoare)

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...