Cea mai mare maternitate din Moldova, vizată de o anchetă a organelor judiciare. Se cercetează cazul unei femei căreia i-a murit bebelușul

Aurora Popa 15.03.2021, 13:12
Cea mai mare maternitate din Moldova, vizată de o anchetă a organelor judiciare. Se cercetează cazul unei femei căreia i-a murit bebelușul

Cea mai mare maternitate din Moldova, „Cuza Voda” din Iași, este vizată de o anchetă a organelor judiciare. Vorbim despre 2 percheziții într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și vătămarea fătului. Este vorba despre un efectiv mare de poliţişti care sunt prezenţi la fața locului.

Cea mai mare maternitate din Moldova, vizată de o anchetă

În aceasta dimineața polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Iasi efectuează, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iasi 2 Percheziții intr-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și vătămarea fătului, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Din primele informații ar fi vorba despre cazul unei femei căruia i-ar fi murit bebelușul. Femeia era gravidă în 36 de săptămâni, iar acuzatele sunt Monica Holicov și Mihaela Tîrnoveanu. Incidentul ar fi avut loc în urmă cu aproximativ 3 luni, spun reprezentanții maternității.

Sunt acuzate niște doctorițe care au examinat-o și care au constatat faptul că doamna respectivă avea membranele intacte. Nu ar fi avut naștere declanșată, dacă ar fi avut contracții atunci se impunea internarea. Doamna era la a treia naștere. A solicitat cezariană care nu era indicată pentru cazul respectiv. Azi, la maternitate, au venit 30 de procurori care analizează cazul pacientei Leahu și care la 30 de săptămâni de sarcină, fătul s-a oprit din evoluție.

Moartea intrauterină a fătului este o situație rară. Doctorii au fost chemați la audieri în săptămânile anterioare, însă domnuii procurori o să înțeleagă de la experți că această pacientă nu avea indicații de internare, iar moartea fătului nu s-a datorat faptului că aceasta nu a fost internată, a transmis Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, din cadrul maternității Cuza Voda din Iași.

Cea mai mare maternitate din Moldova, vizata de o ancheta
Maternitatea Cuza Voda din Iasi

Surse din cadrul anchetei au confirmat ridicarea de documente din cabinetele medicale ale maternității. Cel mai probabil, la audieri vor fi conduse mai multe persoane. Însă, deocamdată, oamenii legii desfașoară verificări, astfel că rămâne de văzut cate persoane sunt implicate și care sunt faptele de care acestea se fac raspunzătoare.

La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor Holicov pentru controlul lunar, iar acolo doamna doctor a depista poziția cordonului, era pe canalul de naștere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon. Doamna doctor s-a speriat și a sunat la maternitate un coleg de al dumneaei. Domnul doctor mi-a zis că nu mă poate interna pentru că nu am testul COVID făcut. Am căzut de acord cu doamna doctor să facem testul COVID. Mi-a dat bilet de trimitere la PRAXIS.

Am fost, am făcut și testul, iar a doua zi trebuia să mă prezint pentru internare și pentru naștere, dacă era cazul. Ne-am prezentat la maternitate cu bagajul făcut, totul pentru naștere și intermare, inclusiv biletul de trimitere de la medicul de familie îl aveam și de internare de la doamna doctor. Mă consultă doamna doctor și spune că poate ia fetița cordonul cu mânuța și eliberează cordul de naștere și o să nasc natural, eu insistând să nasc prin cezariană.

Dumneaei s-a ridicat și a plecat. M-a lăsat în triaj singurică. A mers la domnele de la triaj care făceau internarea mea și le-a zis să oprească internarea. Mi-a adus cartea de identitate. Domnișoara care era acolo m-a întreebat de ce nu m-a sunat doamna doctor. I-am zis, sunați-o dumneavoasrtă că mie nu mi-a zis de ce. Am vorbit prin mesaje, iar la 38 de săptămâni urma să mă văd iar cu dumneaei. Asta s-a întâmplat într-o miercuri. Duminică elimin dopul gelatinos, am avut contracții. Trimit mesaj doamnei doctor, inclusiv poză cu dopul ca să mă creadă.

La telefon nu a răspuns așa că am sunat-o pe asistenta de la cabinetul ei particular. Dumneaei mi-a răspuns și a zis să merg la maternitate că o să nasc. Acolo sunt medici de gardă și o să mă interneze cineva. Am mers la maternitate, iar de gardă era doamna doctor Tîrnovanu. M-a văzut o domnișoară rezident. A văzut că este o problemă și a chemat-o pe doamna doctor Tîrnoveanu. Mi-a făcut ecografie și a văzut poziția transversală a fetei și cordonul. Îmi zice că îmi trebuie cezariană, dar cine mă operează?

Doamna doctor Tîrnovanu a zis că au venit mămici de la Pașcani cu cordonul ieșit afară și nu a murit fătul, doar nu o să moară la mine care sunt la 10 minute de spital. Doamnele de la triaj au zis că poate data viitoare este cu noroc. Mi-au zis să revin peste o săptămână cnd deja era prea târziu că fata a decedat, a declarat pacienta din Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe