Cea mai importantă decizie luată de liderii lumii, la Roma. Cine va fi obligat să plătească 15% impozit pe venituri

Nicu Stan 31.10.2021, 06:26
Cea mai importantă decizie luată de liderii lumii, la Roma. Cine va fi obligat să plătească 15% impozit pe venituri

S-a  luat cea mai importantă decizie de către liderii lumii, la Roma. Liderii statelor G20, strânși la Roma, Italia, au aprobat ieri un acord istoric în ceea ce privește o reformă fiscală internaţională. Cine va fi obligat să plătească 15% impozit pe venituri.

S-a luat una dintre cele mai mari decizii la nivel mondial. G20 a decis să impoziteze multinaţionalele cu minimum 15% din profit

Șefii statelor G20, reuniţi la Roma, au aprobat sâmbătă, 30 octombrie 2021 un acord istoric în ceea ce privește reforma fiscală internaţională. Aceasta îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit de minim 15% pe profiturile multinaționalelor.

”Astăzi, toţi şefii de stat din G20 au aprobat un acord istoric privind noi reguli fiscale internaţionale”, a anunţat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat citatat de AFP.

Multinationalele, impozitate cu 15% din profit
Multinationalele, impozitate cu 15% din profit

136 de țări au semnat acordul

Unda verde va fi dată duminică, 31 octombrie, 2021, în declaraţia finală a Summitului G20 de la Roma.

Acordul fusese convenit de principiu sub egida OCDE de către 136 de ţări, care realizează circa 90% din PIB-ul mondial. De asemenea, reforma fiscală ar urma să le permită acestor ţări să economisească 150 de miliarde dolari graţie impunerii impozitului minim, informează Agerpres.

GAFA plătește impozite derizorii

În plus, unul dintre obiectivele acestei reforme este ca multinaţionalele, mai ales GAFA (acronim ce desemnează giganţii Google, Amazon, Facebook şi Apple), să nu mai plătească impozite de tot râsul pe veniturile lor.

Nu în ultimul rând, Franţa doreşte ca, în prima jumătate a anului 2022, când va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să se adoptate o directivă europeană în ceea ce privește impozitul minim, pentru care este nevoie de unanimitate.

Joe Biden, prezent la Roma

Președintele Amercii Joe Biden este prezent și el la Roma, a ajuns vineri seară și s-a întâlnit cu Papa Francisc și cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele Joe Biden îşi va continua apoi turneul european în Scoţia, unde va participa începând de duminică la Conferinţa ONU în ceea ce privește schimbările climatice (COP26), la Glasgow.

Joe Biden merge astăzi în Scoția

Avionul prezidenţial al SUA a aterizat în jurul orei locale 02:25 (00.25 GMT) în Italia. Chiar înainte de a se îmbarca la bordul Air Force One, Joe Biden a prezentat un plan ”istoric” care prevede cheluirea a mii de miliarde de dolari pentru infrastructură, tranziţie energetică, precum și pentru beneficii sociale.

Joe Biden va urma să se găsească și cu şeful guvernului italian Mario Draghi. Gazda summitului G20 care are loc sâmbătă şi duminică, iar fostul director al Băncii Centrale Europene trezeşte mare interes în Statele Unite şi în alte ţări prin planurile sale de reformă în ritm accelerat.

Urmăriți Impact.ro și pe