Cea mai grea lovitură pentru România. Nu s-a mai întâmplat asta de 100 de ani

Luiza Moldovan / 20.05.2020, 20:43
Seceta din estul Europei are implicații economice devastatoare. Analiștii se așteaptă ca această regiune să traverseze una dintre cele mai grave crize economice de la căderea comunismului încoace, scrie Bloomberg.

De unde vine cea mai grea lovitură pentru România. “Poți să-ți produci echipamente medicale, dar nu poți să-ți produci instantaneu alimente”

Vorbim de cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani din România și Polonia și de cea mai gravă din ultimii 500 de ani din Cehia. E o criză mai urâtă decât cea pandemică, pentru că implică alimente, nu lucruri ce pot fi făcute în fabrică.
“Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, spune Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia, citat de Agerpres.
Vorbim de securitate alimentară într-o regiune a lumii care s-a confruntat cu grave lipsuri din acest punct de vedere. Cel de-al doilea exportator de grâu din UE, România, a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî până la jumătate față de o medie de nouă milioane de tone pe an.
Acest lucru a făcut ca Bucureștiul să decidă încetarea exportului de grâu către țările non-UE, iar asta nu a fost de natură să placă piețelor globale și Comisiei Europene. Drept pentru care, exporturile au fost reluate.
Cea mai grea lovitură pentru România. Nu s-a mai întâmplat asta de 100 de ani
Cea mai grea lovitură pentru România. Nu s-a mai întâmplat asta de 100 de ani

România ar putea să reintroducă interdicția exporturilor

Impactul e dublu: pe de o parte e pandemia de Covid, pe de altă parte – seceta. La mijloc e agricultura. Politicile europene au pe ce să se concentreze.
Președintele Cehiei a cerut guvernului țării sale să construiască mai multe rezervoare de apă. În Polonia, care are 2 milioane de fermieri, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an. Sunt predicțiile Institutului pentru Agricultură și Alimentație de la Varșovia. Situația a determinat autoritățile poloneze să ceară Comisiei Europene să aloce bani mai mulți pentru agricultură, dar lucrurile nu sună prea bine, în condițiile în care, deja, agricultura beneficiază de cei mai mulți bani.
“Am trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderilor statelor membre în care susţin creşterea cheltuielilor pentru Politica Agricolă Comună în următorii şapte ani. Ar trebui să sprijinim producţia de alimente şi agricultura locală şi ecologică” a declarat săptămâna trecută premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
România, în aceste condiții, ar putea să reintroducă, de data asta pe un ton mai ferm, interdicția la export.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI