Ce va fi obligat să facă primarul din Miercurea Ciuc cu numele străzilor în maghiară. Judecătorii au hotărât chiar azi

Raluca Juncu 23.06.2020, 12:49
Ce va fi obligat să facă primarul din Miercurea Ciuc cu numele străzilor în maghiară. Judecătorii au hotărât chiar azi

Primarul din Miercurea Ciuc se vede nevoit de Curtea de Apel București să schimbe una din regulile privind inscripționarea străzilor din orașul său. Decizia instanței este una definitivă.  Despre ce este vorba?

Limba română, deasupra celei maghiare

Róbert Kálmán Ráduly, primarul din Miercurea Ciuc este obligat de instanță să schimbe plăcuțele cu numirea străzilor din oraș. Edilul de la UDMR fusese obligat de Tribunalul București să înlocuiască plăcuțele pe care sunt inscripționate numele de străzi, în așa manieră încât numele oficiale de stat, din limba română, să fie puse deasupra celor inscripționate în limba maghiară.

Exemplu de placă cu denumire de stradă din Miercurea Ciuc.
Exemplu de placă cu denumire de stradă din Miercurea Ciuc.

Decizia este una definitivă și vine în contextul în care Curtea de Apel București a respins, la începutul acestei săptămâni, recursul lui Róbert Kálmán Ráduly, depus împotriva unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti din 5 septembrie 2019, scrie Mediafax.

„Respinge ca neîntemeiate excepţia nulităţii acţiunii, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei, precum şi excepţia lipsei de interes a reclamantei invocate de către pârât prin întâmpinare. Admite acţiunea. Obligă pârâtul să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza municipiului Miercurea Ciuc inscripţionate, în prezent, mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte plăcuţe, în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Tribunalul București – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronuntata prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.09.2019”.

De la ce a pornit totul?

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă i-au solicitat lui Róbert Kálmán Ráduly, primarul din Miercurea Ciuc să înlocuiască aceste plăcuțe inscripționate nelegal, însă acesta a refuzat să respecte legea. Din acest motiv, ADEC l-a dat în judecată pe edilul UDMR, având câștig de cauză, întrucât măsura adoptată de primar reprezintă o încălcare a limbii oficiale de stat.

Sursa foto: dantanasa.ro

Urmăriți Impact.ro și pe