Ce urmează să se întâmple, în curând, în Marea Neagră, cu peste 700 de militari din șase țări NATO

Elena Avramescu, Ioana Constantin 23.02.2021, 17:03
Ce urmează să se întâmple, în curând, în Marea Neagră, cu peste 700 de militari din șase țări NATO

Ce urmează să se întâmple, în Marea Neagră. Incepe “Poseidon 21”, astfel că peste 700 de militari din șase țări NATO se instruiesc, în Marea Neagră, sub comanda Forțelor Navale Române. Forțele Navale Române organizează Exercițiul „Poseidon 21”, în perioada 26 februarie-6 martie.

Ce urmează să se întâmple, în Marea Neagră, cu peste 700 de militari

Acesta este primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români și străini. Vor fi folosite in timpul operațiunilor 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Exercițiul „Poseidon 21” este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională. Vorbim despre un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016. Acesta are ca scop întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Comandamentul Flotei din Constanța este cel care va conduce activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. „Poseidon 21” are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional.

Ce urmeaza sa se intample, in Marea Neagra, cu peste 700 de militari
Ce urmeaza sa se intample, in Marea Neagra, cu peste 700 de militari

Din partea Forțelor Navale Române, participă puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval.

România mai este reprezentată la Exercițiul „Poseidon 21” de 2 aeronave MIG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forțelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești” din subordinea Forțelor Terestre, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliați vor aduce vânătoarele de mine, robotul subacvatic telecomandat (Turcia), dar și aeronavele de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” (Spania)., iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor, care este alcătuită din nave din Turcia, Romania, Bulgaria și Spania.

Scenariul exercițiului cuprinde secvențe de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. În zona terestră va fi simulata producerea unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.

Navele militare străine vor acosta vineri în portul Constanța, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfășurării antrenamentelor pe mare. Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.