ASF a avut o primă reacție după ce grupul de firme AutoCar a cerut falimentul companiei de asigurări City Insurance. Dacă o astfel de cerere va fi aprobată de instanțe, atunci polițele emise de asigurătorul care deține aproape jumătate din piața RCA din România sunt puse sub semnul întrebării.
Mulți șoferi din România aleg polițele RCA mai ieftine și una dintre companiile care încheie asigurări la prețuri mici este City Insurance. Așa a ajuns compania de asigurări să dețină 45% din toate polițele RCA din România.
Mai ales că, potrivit sistemulului polițelor obiligatorii de răspundere civilă auto, asigurarea RCA e importantă pentru șoferul care e lovit în trafic, nu pentru cel care lovește, adică cel care se face vinovat de un incident.
City Insurance este în mijlocul unui scandal după ce grupul AutoCar, format din trei companii care administrează unităţi service, a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a societăţii de asigurări City Insurance. Motivul: City are datorii mari și dă semne că nu le mai poate onora.
ASF a oferit un punct de vedere în acest caz.
Grupul AutoCar a arătat, în cererea de faliment a companiei City Insurance, că asigurătorul are datorii restante de peste un milion de lei către grupul AutoCar. Cu alte cuvinte, nu și-a onorat obligațiile către parteneri, în condițiile în care datoriile au o întârziere mai mare de 120 de zile.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cumulat, valoarea dobânzilor și a penalizărilor depășește 3 milioane de lei. AutoCar a cerut ASF să intervină, dar a avut o solicitare și către Consiliul Concurenței, care ar trebuie să se sesizeze în acest caz pentru că societatea de asigurări are o cotă de piață mult prea mare – 45% – și, astfel, reprezintă un risc sistemic.
AutoCar a adus în discuție falimentul Astra și Carpatica, societăți care prezentau aceleași simptome înaintea falimentului. Autoritatea de Supraveghere Financiară a replicat, însă, că demersul AutoCar nu e justificat în acest moment.
ASF transmite printr-un comunicat că a verificat situația City și nu a găsit nimic în neregulă:
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează îndeaproape societăţile de asigurare autorizate. În cazul în care sunt constatate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea acestora sau respectarea cerinţelor de capital, ASF dispune măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare, cum de altfel a şi facut recent. Compania City Insurance este stabilă din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate”
Comunicat ASF