Ce trebuie să știi când cumperi ouăle pentru masa de Paște. Sfaturi de la Protecția Consumatorilor

Sfaturi utile pentru consumatori, privind cumpărarea ouălelor de Paște

Protecția Consumatorilor vine cu sfaturi pentru români cu privire la achiziționarea ouălelor din această perioadă. De ce trebuie să țină cont românii atunci când își cumpără ouăle pe care le vor consuma la masa de Paște?

Ce trebuie să știe românii atunci când cumpără ouă pentru Paște

InfoCons, Asociatia Națională pentru Protecția Consumatorilor, aduce le cunoștință aspecte pe care românii trebuie să le cunoască în momentul achiziționării produselor specifice Sărbătorilor pascale. Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când aleg ouăle din magazine și să citească eticheta produselor achiziționate, mai ales cele care indică data de expirare a acestora.

În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor şi fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos amintită.

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
  • un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
  • un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:

  •  XL – foarte mari: 73 g și peste;
  • L – mari: de la 63 g până la 73 g;
  • M – medii: de la 53 g până la 63 g;
  • S – mici: sub 53 g.

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

  • o coajă de formă normală care este curată și intactă;
  • o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
  • un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
  • albușul trebuie să fie clar și translucid;
  • oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
  • oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.
  • Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.

Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:

  • termenul de valabilitate;
  • una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
  • categoria de calitate;
  • categoria de greutate;
  • numărul centrului de ambalare;
  •  denumirea centrului de ambalare;
  • numele comercial sau marca fabricii;
  •  o indicație asupra originii ouălor.

Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:

a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;

b) numărul de identificare al centrului de ambalare;

c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele “categoria A”, fie prin litera “A” singură sau în combinaţie cu cuvântul “proaspete”;

d) numărul de ouă ambalate;

e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;

f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3).

Sfaturi utile pentru consumatori, privind cumpărarea ouălelor de Paște

  • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
  • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
  • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea. Atenţie la modul de depozitare a ouălor. Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella

Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie înregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare, potrivit InfoCons.

Sfaturi utile pentru consumatori, privind vospirea ouălelor

  • Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
  • Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
  • Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI