Ce trebuie să faci de pe 2 până pe 6 ianuarie pentru noroc. E o tradiţie aproape uitată de români

Iancu Andreea 02.01.2022, 09:19
Ce trebuie să faci de pe 2 până pe 6 ianuarie pentru noroc. E o tradiţie aproape uitată de români

În cultura românească există o serie de tradiții și obiceiuri, unele dintre ele mai puțin cunoscut. Iar noul an ne aduce încă din primele zile o tradiție care este aproape uitată de români și care are loc de pe 2 până pe 6 ianuarie. Se spune că acest obicei aduce noroc celor care țin cont de el.

Ce să faci de pe 2 până pe 6 ianuarie pentru a avea noroc

Primele zile ale anului cel nou sunt încărcate de tradiții și obiceiuri străvechi. Se spune că cei care respectă aceste datini de pe 2 până pe 6 ianuarie vor avea noroc tot anul. Până la sărbătoarea de Bobotează există o serie de tradiții ce trebuie respectate, iar una dintre acestea pare să fie uitată de mulți români.

Pentru a fi ocrotiți de duhuri rele și a se înconjura de bine, de astăzi, 2 ianuarie, până pe 5 ianuarie, se umblă cu crucea, astfel că preoții merg cu crucea din casă în casă. Boboteaza reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, dar și pentru catolici.

Obiceiul care îi implică și pe cei mici

Însoțită de un mirean care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, preotul merge prin locuințele oamenilor cu Iordanul. Conform tradiției, după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura locuința cu o lumânare aprinsă. Astfel, familia va fi ocolită de necazuri în acest an. De asemenea, lumânarea trebuie păstrată în casă și reaprinsă în momente de cumpănă pentru familie.

Ce trebuie să faci de Bobotează

La finalul perioadei, creștinii celebrează Boboteaza, o sărbătoare care, la rândul ei, implică nu doar sfințirea apei, ci și multe obiceiuri. Una dintre cele inedite o reprezintă întrecerea înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot. Pe de altă parte, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă în noaptea de Bobotează pentru a-și visa alesul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Ce să faci de pe 2 până pe 6 ianuarie pentru noroc
Tradiții de Bobotează

Totodată, se spune că în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se deschid cerurile. În unele zone din țară se păstrează încă tradiția mersului la colindat. Astfel, copiii cu clopote, tălăngi, vâsc, brad și busuioc la căciuli merg cu uratul sau Chiraleisa. Una dintre superstițiile din această perioadă spune că trebuie să arunci boabe de porumb înainte preotului care vine cu Iordanul pentru a aduce norocul în noul an. Această tradiție ajută găinile să ouă. De asemenea, după plecarea părintelui trebuie să mături ca să nu ai purici peste vară, spune o altă tradiție populară.

Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza, prăznuită pe 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, pe 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...