Ce trebuie să faci cu lumânările de la nuntă

Dumitrică Roxana 14.08.2022, 23:26
Ce trebuie să faci cu lumânările de la nuntă

Cununia religioasă este un eveniment foarte important, iar acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu există lumânările de cununie. Aceste lumânări, se mai numesc și făclii, pentru că sunt simbolul credinței care se presupune că îi însoțește pe miri nu numai la cununia religioasă, ci și mai târziu, în viața de zi cu zi.

Care este semnificaţia lumânărilor

Tradițiile privind lumânările de la cununie nu au dispărut, oricât de mult s-ar fi modernizat lumea între timp. Iată ce trebuie să faci cu lumânările de la cununie dacă vrei să îți meargă bine în căsnicie. Printre cele mai întâlnite tradiții în ceea ce privește cununia unui cuplu de îndrăgostiți se numără și lumânările, fiind poate unul dintre cele mai importante obiecte, nelipsite de la un astfel de eveniment.

Potrivit tradiției, lumânările de la cununie trebuie cumpărate de  nașii mirilor, împreună cu voalul miresei. În timpul slujbei, lumânările sunt ținute fie de nași, fie de o domnișoară de onoare însoțită de un cavaler de onoare.

Tot după cum spun tradițiile, lumânările de la cununie trebuie aprinse doar în timpul cununiei, fiind total interzis acest lucru înainte de unirea destinelor celor doi. De asemenea, lumânările nu trebuie aduse la biserică în aceeași mașină. Nașul și nașa vor avea lumânările separate, până în momentul intrării în biserică.

Ce se face cu lumânările după cununie

Și conform tradiției ortodoxe, lumânările, preferabil confecționate din ceară curată, și nu din parafină, trebuie aduse de către nași și miri, la opt zile de la cununie, înapoi la biserica unde a fost oficiată Taina Căsătoriei. Lăsându-le la biserică, ele pot fi aprinse la diferite slujbe, pot fi folosite la ieșirea preotului la vohoduri .

Acolo, preotul care i-a cununat pe miri le va citi o rugăciune specială pentru ca uniunea să dăinuiască. În tot acest timp lumânările trebuie reaprinse, și după, lăsate în biserică, pentru a fi folosite de preoți în timpul altor slujbe.

Abia la ieșirea din lăcașul de cult miri vor fi cei care vor ține lumânările, după Taina Cununiei, lumânările reprezentând iubirea lor puternică și veșnică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe