La finalul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Finanțelor a explicat ce trebuie să facă românii înainte de amânarea ratelor, măsura adoptată de Executiv. Adrian Câciu a precizat că amânarea ar trebui să fie privită ca o ultimă soluție și că cei care își permit să achite în continuare ratele lunare să o facă, oferind și un sfat celor cu credite.
Miercuri, ministrul Adrian Câciu a făcut o serie de precizări cu privire la măsura adoptată de Executiv. Potrivit acestuia, înainte de amânarea ratelor, românii vor fi obligați să se prezinte la bancă cu o declarație pe proprie răspundere în care să declare că, în ultimele trei luni, cheltuielile le-au crescut cu 25% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Evident că trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi evident dobânda acumulată”, a precizat Câciu.
Ministrul Finanțelor a precizat că există și o măsură ce îi vizează pe cei care sun beneficiarii programului Prima Casă şi Noua Casă, unde dobânda nu se capitalizează.
Cât despre amânarea ratelor, Câciu a adăugat că ar trebui să fie privită ca o ultimă soluție și că cei care își permit să achite în continuare ratele lunare să o facă, oferind și un sfat celor cu credite.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Oricare dintre cetăţeni care într-adevăr are o problemă, nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta”, a arătat el, precizând că „Nu trebuie să ai o cerere de refinanţare în curs, sau o restructurare de credit în ultima perioadă, ca să poţi beneficia de această măsură”.
În această perioadă, specialiștii din domeniul bancar vin cu noi soluții pentru românii în situații dificile.
„Ar fi de preferat să vedem o tendinţă similară şi în privinţa cererilor de amânare la plată a ratelor, iar oamenii să analizeze mai atent opţiunile pe care le au înainte de a solicita o amânare.
Costurile care se adaugă la credit după amânarea cu până la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales dacă ne referim la primii ani din achitarea unui împrumut”, a atras atenţia reprezentantul CSALB – Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.
Până la amânarea ratelor, clienții pot negocia reducerea ratelor și trecerea de la ROBOR la IRCC.
„Dintre negocierile purtate în prima jumătate a anului curent, 92% s-au încheiat cu împăcarea părţilor. Astfel, nu doar că băncile au preluat mai multe cereri ale consumatorilor, dar procentul mare de împăcări arată o maturizare a actului de negociere.
Băncile au devenit tot mai dispuse să ofere soluţii consumatorilor aflaţi în dificultate, atât prin intermediul cererilor acceptate spre negociere, unde avem o creştere de peste o treime, cât şi prin numărul soluţionărilor directe, fără intermedierea conciliatorilor CSALB, unde aproape că am egalat numărul înregistrat în tot anul anterior”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB, potrivit unui comunicat al organizației.