Anunțul Ministrului Finanțelor despre amânarea ratelor: „Nu este o măsură pentru toată lumea”

Ana Anitoiu 25.05.2022, 17:15
Anunțul Ministrului Finanțelor despre amânarea ratelor: „Nu este o măsură pentru toată lumea”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a clarificat, miercuri, că amânarea platei ratelor la bănci până la nouă luni nu este o măsură „pentru toată lumea”. Oficialul a explicat cine va putea beneficia, de fapt, de acest sprijin.

Ratele vor putea fi amânate cu nouă luni. Avertisment

Un nou pachet de măsuri sociale a fost hotărât, luni, de coaliția de guvernare. Acesta include posibilitatea ca românii și companiile din țară să-și amâne ratele bancare până la nouă luni, precum și acordarea unei sume de 700 de lei pentru pensionarii care au un venit mai mic de 2.000 de lei.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a spus, marți, că această decizie referitoare la amânarea plății ratelor a fost luată în urma unor discuții cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe. Șeful Guvernului a precizat că s-a stabilit ca plata ratelor bancare să poată fi amânată cu nouă luni, deoarece aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a recunoscut că cei care vor hotărî să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare. Premierul a precizat că este vorba despre dobânda la dobândă pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Oficialul a precizat că aceasta poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, adică pe mai mulţi ani.

Anuntul Ministrului Finantelor despre amanarea ratelor
Ministrul Finantelor a adus o clarificare cu privire la amanarea platii ratelor

Ministrul Finanțelor, despre amânarea ratelor

După ce a fost anunțată această decizie a coaliției de guvernare, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a clarificat că amânarea platei ratelor la bănci nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei care au înregistrat o creștere a cheltuielilor pe familie sau a celor pe companie cu cel puțin 25%.

„La discuția inițială am spus că măsura privind moratoriul ratelor bancare a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul. Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor.

La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a cheltuielilor pe companie cu 25%”, a spus ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu a adăugat că procedura prin care va putea fi amânată plata ratelor va fi una destul de simplă. Potrivit ministrului de Finanțe, Banca Națională a României va aviza acest proiect și va emite o metodologie.

Urmăriți Impact.ro și pe