Ce țară limitează accesul la rețelele sociale. Locuitorii sunt nervoși, se anunță proteste

Stan Filon 14.07.2021, 20:06
Ce țară limitează accesul la rețelele sociale. Locuitorii sunt nervoși, se anunță proteste

Protestele se întețesc în Cuba, acolo unde oamenii au ieșit în stradă din cauza crizei economice. Cubanezii s-au săturat și de felul în care autoritățile gestionează pandemia de coronavirus, iar acum mai au un motiv în plus să iasă în stradă: rețelele de socializare au fost restricționate de către guvern.

Cuba limitează accesul la rețelele sociale, în plin protest de stradă

„Cuba a restricţionat accesul la reţelele de socializare şi la platformele de mesagerie, inclusiv Facebook şi WhatsApp, a anunţat firma globală de monitorizare a internetului NetBlocks, în urma celor mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimele decenii”, relatează Reuters.

Mii de cubanezi s-au alăturat, duminică, demonstraţiilor din toată ţara pentru a protesta împotriva crizei economice profunde care a dus la dispariția produselor de bază şi întreruperi de curent. Cubanezii mai sunt foarte nemulțumiți și pentru reducerea libertăților civile. În schimb, guvernul îi acuză pe cei care ies în stradă că sunt finanțați de Statele Unite ale Americii.

Cuba limiteaza accesul la retelele sociale, in plin protest de strada
Cuba limiteaza accesul la retelele sociale, in plin protest de strada

Protestele s-au întețit în Cuba

Protestele, care au fost destul de violente într-o ţară în care disidenţa publică este strict controlată, aproape că se încheiase. Luni, acestea au reînceput însă în sudul Havanei, unde un bărbat a murit și alți câțiva au fost răniți în luptele de stradă. Sute de persoane au ieşit în stradă în La Guinera, strigând lozinci precum ”Jos comunismul” şi ”Libertate pentru poporul cubanez”, potrivit a doi rezidenţi şi înregistrărilor video publicate de Reuters.

Internetul mobil a fost introdus în Cuba în urmă cu doar doi ani, însă oamenii au găsit platforme unde să își facă publice nemulțumirile iar odată cu izbucnirea protestelor, autoritățile i-au lăsat pe cubanezi fără internet. NetBlocks, cu sediul la Londra, a anunţat pe site-ul său că Facebook, WhatsApp, Instagram şi Telegram din Cuba au fost parţial perturbate luni şi marţi.

Ministrul de externe, Bruno Rodriguez, a evitat să răspundă clar atunci când a fost întrebat dacă guvernul restricționează conexiunea la internet, însă a recunoscut că este o situație complicată, dar a mai precizat și: ”Cuba nu va renunţa niciodată la dreptul de a se apăra”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...