Ce sunt, de fapt, furtunile uscate. Meteorologii avertizează: vor avea loc din ce în ce mai des

Stan Filon 02.08.2021, 12:15
Ce sunt, de fapt, furtunile uscate. Meteorologii avertizează: vor avea loc din ce în ce mai des

Meteorologii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie să ne obișnuim cu furtunile uscate, un fenomen meteorologic nou, cel puțin pentru teritoriul țării noastre. Aceste furtuni uscate apar din cauza temperaturilor foarte ridicate!

Ce sunt, de fapt, furtunile uscate

”Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari. Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură. Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice.

Furtunile uscate este posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Ce sunt, de fapt, furtunile uscate
Ce sunt, de fapt, furtunile uscate

Schimbrile climatice, legate de nivelul de poluare

Antonescu a explicat care sunt motivele pentru care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese: ”Emisiile de carbon, gazele cu efect de seră, oceanele devin din ce în ce mai acide, pădurea amazoniană își pierde din copaci. Aceste lucruri sunt importante, pentru că sunt indicatori că clima se schimbă într-un ritm pe care poate nu-l anticipam în anumite regiuni”, a adăugat el.

Uniunea Europeană a declarat război poluării și s-a angajat să reducă noxele din aer până aproape de zero, până în anul 2050. De aici și cursa nebună pentru eliminarea mașinilor care funcționează cu benzină și motorină, pentru reducerea emisiilor de carbon și a altor noxe în aer.

În UE-27, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 3,7 % de la un an la altul. În prezent, nivelurile emisiilor sunt cu 24 % mai reduse față de nivelurile din 1990. ”Uniunea Europeană dovedește că reducerea emisiilor este posibilă concomitent cu asigurarea creșterii economice. Raportul de astăzi confirmă însă încă o dată că este necesar să ne intensificăm eforturile în toate sectoarele economiei pentru a ne atinge obiectivul comun al neutralității climatice până în 2050. Tranziția este fezabilă dacă ne respectăm angajamentul și dacă profităm de oportunitățile oferite de redresare pentru a reimpulsiona economia într-un mod mai ecologic și mai rezilient și pentru a crea un viitor sănătos și sustenabil pentru toți”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...