EXCLUSIV

Ucraina atacată cu arme chimice neconvenționale în urma bombardamentelor: „În cazul unei explozii necontrolate lucrurile iau o întorsătură tragică, și efectele se resimt în ore, nici măcar în zile”

Gabriela del Pupo 17.03.2022, 11:24
Ucraina atacată cu arme chimice neconvenționale în urma bombardamentelor: „În cazul unei explozii necontrolate lucrurile iau o întorsătură tragică, și efectele se resimt în ore, nici măcar în zile”

Prin atacarea unor obiective industriale sau rafinării sau chiar locuințe, Rusia se face responsabilă de folosirea unor arme chimice care, deși nu sunt specificate în convențiile internaționale, pot fi letale pentru populație. Substanțele eliberate în atmosferă în urma acestor explozii sunt nocive pentru cei care nu au reușit să fugă din calea războiului.

„Pe siliciu putem să avem mercur, cianuri, orice alte substanțe extraordinar de toxice pentru populație”

Fostul șef al Gărzii de Mediu, activistul Octavian Berceanu, spune că deși se poate măsura gradul de poluare per total, nu sunt accesibile deocamdată instrumentele care să identifice și ce fel de substanțe au fost eliberate în atmosferă în urma exploziilor din Ucraina.

Încă nu avem sisteme de măsurare complexe care să surprindă toată compoziția chimică a atmosferei, nu există astfel de instrumente în teren e foarte posibil având o industrie destul de mare și dezvoltată să avem și alte scurgeri de substanțe toxice, din laboratoare, în zona în care sunt preparate alte substanțe. În momentul de față sunt doar speculații, vedem peste tot incendieri de rafinării, incendieri de tehnică militară, incendieri de locuințe, de magazine. Până și într-un magazin în care sunt foarte multe substanțe toxice, sau un depozit care poate servi o parte a industriei există posibilitatea să fie emisii de substanțe corozive în urma bombardamentelor.

Vedem poluare foarte mare cu particule, dar particulele acestea sunt ca un suport care preiau substanțe, se lipesc de aceste particule substanțe foarte periculoase care reprezintă adevăratul pericol pentru mediu și pentru oameni, și orice respiră în jur. Nu neparat particula în sine, poate fi o particulă de siliciu, dar pe siliciu putem să avem mercur, cianuri, orice alte substanțe extraordinar de toxice pentru populație. 

Radioactivitatea este monitorizată de multe state ale lumii pentru că un nor radioactiv trece imediat granița locației respective.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Octavian Berceanu.

„În pânza freatică se pot scurge foarte multe substanțe care o fac greu de utilizat”

Pentru persoanele care au deja probleme de sănătate aceste emisii pot fi foarte periculoase. Nu o dată specialiștii au recomandat celor care au boli cardiovasculare sau de plămâni să stea în casă dacă gradul de poluare este peste limită. Un astfel de avertisment a fost lansat de curând în Spania în cazul norului saharian de praf care trece anual peste Europa. În cazul războiului din Ucraina situația este înzecit mai gravă.

Și la noi, sau în altă țară europeană, dacă am avea bombardamente care să șteargă depozite și clădiri de pe fața pământului, nu ar fi o surpriză să avem degajări mari de substanțe care sunt letale sau care produc boli pe termen mediu și lung. Asta este industria, nu mai ai control la ceea ce se întâmplă.

Evident, dacă avem un depozit în care avem cloruri sau diferiți oxizi, sau cianuri, folosite în industrii care de altfel sunt foarte bine controlate și transportate, niciodată nu ajung în atmosferă, care sunt folosite pentru prepararea îngrășămintelor, pentru industrie, dar în cazul unei explozii necontrolate lucrurile iau o întorsătură tragică, și efectele se resimt în ore, nici măcar în zile. Suflul exploziei aruncă în atmosferă substanțe nocive pentru organism.

Putem avea o poluare foarte puternică a pânzei freatice prin obiectivele pe care le bombardează. În pânza freatică se pot scurge foarte multe substanțe care o fac greu de utilizat pe termen mediu și lung, și chiar și în momentul respectiv. În momentul în care ai infrastructura de apă distrusă, cum se întâmplă în multe orașe, oamenii se duc și beau apă din alte pompe, fântâni, care nu sunt de mare adâncime, și având pânza freatică afectată profund, e un lucru nociv pentru sănătate.” a concluzionat Octavian Berceanu.

Membrii ai societății civile s-au sesizat deja în privința pericolului la care este acum expusă populația Ucrainei, din păcate legislația internațională nu este un impediment în calea atacurilor nejustificate ale Rusiei.

În războiul hibrid armele chimice sunt mult mai variate decât prevede convenția de la Geneva.

Arme chimice nerecunoscute în Convenția de la Geneva:
– particule fine PM10, PM2.5, PM1
– bombardarea rezervoarelor de clor de la stațiile tratare ape uzate
– incendierea rezervoarelor de combustibil
– azbestul pulverizat din construcțiile bombardate
– rezervoarele de chimicale ale uzinelor chimice
– etc.

Orice ”incident” de poluare este o utilizare de armă chimică interzisă prin convenția de la Geneva și o componentă a războiului hibrid.” a postat activistul de mediu Marian Marchidanu pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...