Ce spunea Issey Miyake despre orașul său natal, Hiroshima. Celebrul creator de modă a decedat din cauza unei boli incurabile

Ioana Bucur 10.08.2022, 13:53
Ce spunea Issey Miyake despre orașul său natal, Hiroshima. Celebrul creator de modă a decedat din cauza unei boli incurabile

Lumea modei încă plângea moartea celebrului designer. Născut în Hiroshima, avea doar șapte ani când bomba atomică a căzut. Ce spunea artistul despre orașul său natal. Issey Miyake a cunoscut faima în anii 80, el fiind creatorul din spatele bluzelor negre cu guler purtate zi de zi de fondatorul companiei Apple, Steve Jobs.

Issey Miyake, despre orașul său natal, Hiroshima

Pe 5 august, celebrul creator de modă japonez Issey Miyake a murit la vârsta de 84 de ani, răpus de o formă agresivă de cancer la ficat. Artistul a cunoscut faima în anii 1980, datorită stilului său inconfundabil, colecțiile sale concentrându-se pe piese din materiale plisate care nu se șifonează niciodată.

Bluzele negre cu guler înalt semnate de el au devenit uniforma zilnică purtată de fondatorul companiei Apple, Steve Jobs.

Înainte de a fi cucerit de lumea modei pe care a descoperit-o în revistele surorii sale, Miyake visa să devină atlet sau dansator. A studiat design grafic la universitatea de Artă din Tokyo, apoi design vestimentar în Paris. În capitala Franței, a avut șansa de a lucra alături de Guy Laroche și Hubert de Givenchy, înainte de a se îndrepta spre New York. În 1970 s-a întors la Tokyo și a fondat Miyake Design Studio.

Spre finalul anilor 1980, a creat un nou mod de plisare. Tehnologia inventată de el presupune înfășurarea materialului între straturi de hârtie și introducându-l într-o presă termică.

Ce spunea Issey Miyake despre orașul său natal, Hiroshima. Celebrul creator de modă a decedat din cauza unei boli incurabile

„Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze vreodată”

Miyake a lansat mai bine de o duzină de colecții, creând, pe lângă linia sa principală pentru femei și bărbați, și genți, ceasuri sau parfumuri. În 1997, și-a anunțat retragerea, precizând atunci că avea de gând să se dedice activității de cercetare.

Un detaliu mai puțin cunoscut este acela că Issey Miyake s-a născut în Hiroshima. Era la școală, avea doar șapte ani când bomba a căzut în orașul său natal. Nu a vorbit niciodată despre acele momente, mărturisind, în 2009, că nu a vrut să fie cunoscut ca „designerul care a supravețuit bombei”.

Într-un material scris de el pentru New York Times, ca parte a unei campanii de a-l convinge pe președintele american Barack Obama să viziteze orașul, Miyake a dezvăluit că nu a reușit nici până atunci să scape de acele amintiri.

„Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze vreodată”, a scris el, adăugând că mama sa a murit din cauza expunerii la radiații. „Am încercat, deși fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la lucruri care pot fi create, nu distruse, și care aduc frumusețe și bucurie. Am gravitat spre domeniul designului vestimentar, în parte pentru că este un format creativ modern și optimist”, a spus atunci Issey Miyake.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...