Ce spune Raed Arafat despre prelungirea stării de urgență. Detaliul pe care trebuie să-l cunoască toți românii

Diana Radu 11.04.2020, 18:40
Ce spune Raed Arafat despre prelungirea stării de urgență. Detaliul pe care trebuie să-l cunoască toți românii

Raed Arafat a făcut noi precezări sâmbătă în ceea ce privește posibilitatatea ca starea de urgență decretată în România până pe 16 aprilie, să fie prelungită. De asemenea, șeful DSU a mai spus că vârful epidemiei se va înregistra în jurul datei de 22 aprilie.

Raed Arafat, despre prelungirea stării de urgență: „Încă nu putem să ne relaxăm”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a avut o intervenție sâmbătă în cadrul unei emisiuni difuzate de Mediafax, în care a declarat că speră ca prelungirea stării de urgență de pe 16 aprilie pentru încă o lună să fie ultima.

„Sper să fie ultima stare de urgență, dar nimeni nu poate garanta asta”, a spus Raed Arafat. Totul depinde de evoluția pandemiei și de numărul de cazuri care se vor înregistra în următoarea perioadă în România.

raed arafat, prelungirea starii de urgenta
Raed Arafat, despre prelungirea stării de urgență: „Încă nu putem să ne relaxăm”

Situația actuală privind răspândirea noului coronavirus indică faptul că  5.990 de români au fost diagnosticați cu acest virus, dintre care 758 de persoane au fost declarate vindecate și 282 decedate. Privind datele, Raed Arafat spune că ne aflăm într-o creștere de transmite comunitară din ce în ce mai mare, care denotă faptul că măsurile impuse la început, nu mai sunt respectate.

„Încă n-am trecut hopul. Trebuie să fim foarte atenți. Încă nu putem să ne relaxăm, că totul e perfect. Nu știm dacă nu vom ajunge la un număr mai mare de pacienți la terapie intensiva. Trebuie sa fim foarte atenți cum aplicam regulile (…) Când se va relaxa, dar și atunci trebuie să fim foarte atenți. Inclusiv OMS spune că trebuie să fim tot atenți (…) Modelele matematice arată că atingem vârful pe 22 – 25 aprile, dar repet, sunt modele matematice”, a mai declarat Arafat.

Raed Arafat a subliniat și necesitatea purtării unei măști sau a unui fular care să ne acopere nasul și gura. Astfel, se minimalizează rata de transmitere a virsului de la persoanele asimtomatice. De asemenea, mâinile trebuiesc igenizate în mod constant, ca măsură de prevenție atunci când suntem nevoiți să părăsim domiciliul.

Urmăriți Impact.ro și pe