Ce spune premierul Suediei despre un referendum pentru aderarea la NATO. „Sunt fapte importante care nu pot fi puse pe masă”

Beatrice Dumitru 29.04.2022, 11:47
Ce spune premierul Suediei despre un referendum pentru aderarea la NATO. „Sunt fapte importante care nu pot fi puse pe masă”

După ce Rusia a invadat Ucraina, Finlanda și Suedia au luat în calcul să renunțe la statutul de neutralitate și să se integreze în NATO în această vară. Finlanda, țara din Europa cu cea mai mare graniță cu Rusia, a fost invadată de Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suedia a precizat că nu va organiza un referendum cu privire la aderarea la alianța militară occidentală.

Suedia nu vrea referendum pentru aderarea la NATO

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și revizuiască convingerile potrivit cărora neutralitatea militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională, ambele țări fiind așteptate să ia o decizie în următoarele câteva săptămâni cu privire la integrarea în NATO.

Guvernul Suediei nu intenționează să organizeze un referendum, dacă parlamentul decide să dea curs unei cereri de aderare la NATO, a declarat premierul Magdalena Andersson, adăugând că un referendum ar fi o „idee proastă”, scrie Reuters.

 Ce spune premierul Suediei despre un referendum pentru aderarea la NATO. „Sunt fapte importante care nu pot fi puse pe masă”
Suedia nu vrea referendum pentru aderarea la NATO.

Nu cred că este o problemă potrivită pentru un referendum. Există o mulțime de informații despre securitatea națională care sunt confidențiale, așa că sunt chestiuni importante într-un astfel de referendum care nu pot fi discutate și fapte importante care nu pot fi puse pe masă”, a declarat premierul Suediei.

57% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO

Parlamentul Suediei revizuiește politica de securitate, iar un raport este așteptat la mijlocul lunii mai. Separat, partidul lui Andersson, social-democrații, se gândește dacă să renunțe la obiecțiile referitoare la aderarea la NATO. Partidul, aflat la guvernare, este văzut ca cel mai mare obstacol în calea Suediei de a  solicita aderarea la alianța celor 30 de națiuni.

Un sondaj de opinie publicat în cotidianul Aftonbladet pe 20 aprilie a arătat că 57% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, în creștere de la 51% în martie.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Finlanda și Suedia vor putea adera rapid la NATO dacă decid să solicite integrarea în alianță militară occidentală.

Dacă decid să aplice, Finlanda și Suedia vor fi binevenite și primite cu căldură și mă aștept ca procesul să meargă rapid”, a spus Jens Stoltenberg.

Rusia, cu care Finlanda împarte o graniță de 1.300 km a avertizat că va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în enclava sa din Marea Baltică, Kaliningrad, dacă Finlanda și Suedia decid să se alăture NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...