EXCLUSIV

Ce spune Parchetul despre cazul în care era implicat ministrul Apărării: „Răspunderea pentru prejudiciul cauzat instituției ar fi putut fi de natură contravențională”

Gabriela del Pupo 04.11.2022, 11:46
Ce spune Parchetul despre cazul în care era implicat ministrul Apărării: „Răspunderea pentru prejudiciul cauzat instituției ar fi putut fi de natură contravențională”

Dosarul în care era implicat actualul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a fost clasat, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, la o solicitare venită din partea redacției Impact.ro. După ce DNA Galați a disjuns dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorii de aici au decis să claseze dosarul iar în răspunsul transmis redacției se arată că și dacă faptele s-ar fi confirmat, răspunderea ar fi fost de natură contravențională. Martorii și persoanele acuzate au depus mărturie și au fost audiați o singură dată, de către procurorii anticorupție, după cum se arată și în răspuns.

Martorii și cei acuzați în dosar au fost audiați o singură dată de DNA Galați

După ce în spațiul public a fost redeschis subiectul acestui dosar, fostul contabil al Muzeului Vrancea, Ioan Marin, a declarat că acesta nu a fost informat că dosarul a fost clasat, nu a mai fost audiat încă o dată de către Procurorii de pe lângă Parchetul Vrancea, și, prin faptul că nu a fost înștiințat de rezultatul anchetei și clasarea cazului i s-a luat dreptul de a folosi alte mijloace legale pentru a dovedi veridicitatea faptelor denunțate.

„În urma unei anchete superficiale, DNA și-a declinat competența rezolvării acestui dosar, Parchetului Vrancea, ori la Vrancea pe vremea aceea tăia în carne vie domnul Oprișan.

Am cunoștință că foarte multe campanii electorale se desfășurau cu personalul Muzeului Vrancei, se tipăreau fluturași, în interiorul muzeului.

Astăzi am aflat din sursă externă (presă n.r) că dosarul ar fi fost clasat în 2020 de către Parchet, fără să fie chemat nimeni care era parte în acest dosar. În acest fel am fost privat de dreptul de a face contestație.”, spune cel care a adus cauza în atenția DNA la B1tv.

De altfel nici fostul director al Muzeului, parte acuzată în dosar, nu mai știa nimic de soarta dosarului înainte de nimirea lui Angel Tîlvăr ministru al Apărării.

„Nu a mai venit nici o comunicare. Am dat toate explicațiile acolo, cu documente, cu tot ce trebuie, ceea ce au scris ei acolo sunt niște mizerii, la nivelul minții lor. Mai mult de atât nu am ce să vă spun pentru că nu știu.”, a declarat Horia Dumitrescu pentru Impact.ro.

Iată mai jos documentul primit de redacția noastră:

 

 

Faptele nu se confirmă deși la dosar erau mai multe mărturii în acest sens

Procurorii au decis că faptele nu se confirmă deși la dosar exista mărturia unei muzeografe care povestea în detaliu cum timp de 3 ani a tehnoredactat lucrarea de doctorat a senatorului de Vrancea, la vremea aceea, Angel Tîlvar. Chiar și directorul muzeului de atunci recunoaște că senatorul colabora la diverse proiecte cu muzeul.  Actualul ministru al Apărării a scris mai multe articole în revista editată de Muzeul Vrancea, în special pe tema contribuției culturii evreiești în dezvoltarea culturii din zona Vrancei.

„În momentul în care a venit cu material pentru volumele pe care noi le-am scos, am scos inițial Cronica Vrancei, dacă a avut articole cine era să le culeagă dacă era cartea instituției? Nu lua nimeni nici un ban, nu costa pe nimeni, le vindeam cu puțin preț peste cel de producție. Dar nu lucrarea.

De câte ori vine vorba despre domnul Tîlvăr, prietenii lui, spun că i-a făcut-o Horia Dumitrescu. Nu am făcut nici o lucrare, nu am timp de lucrările lor.”, a mai declarat Horia Dumitrescu pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...