EXCLUSIV

Ce spun preoții despre sinuciderea și incinerarea lui Stephan Pelger: „Un dispreț total față de trupul uman” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 12.06.2023, 18:58
Ce spun preoții despre sinuciderea și incinerarea lui Stephan Pelger: „Un dispreț total față de trupul uman” EXCLUSIV

Cazul creatorului de modă care s-a sinucis, iar mama sa a decis ca acesta să fie incinerat și dus în Germania, pentru a fi înmormântat acolo, a stârnit multe controverse în spațiul public.

Astfel de cazuri au mai fost însă în România, în situații aproximativ similare. Atât în cazul cunoscutului prezentator Andrei Gheorghe, cât și al celebrului regizor Sergiu Nicolaescu. Impact.ro a stat de vorbă cu un preot pentru a vedea ce semnificație are acest ritual pentru Biserică.

„Dacă tu nu ai fost în viața ta în biserică, cum poți să ai pretenția ca ei să îți facă ție spectacol mortuar?”

Scriitori celebri, unii atei convinși, precum Albert Camus, Ernest Hemingway, sau actrițe precum Marilyn Monroe au decis să își pună capăt zilelor. După mulți ani de suferință, celebra pictoriță Frida Kahlo, care știa că sfârșitul este aproape, a vrut ca trupul său să fie pus într-un pat de flori pe mare și incinerat, o practică frecventă în multe culturi. Ce spune părintele Dan Damaschin despre aceste practici.

„Să spunem care este rostul acestor ceremonii religioase, aceste ceremonii nu sunt un fel de ‘teatru mic’, pentru a face mai frumoasă dispariția unui om din lumea noastră. Ceremonia religioasă are legătură în mod real cu relația omului cu Dumnezeu. Dacă tu nu ai fost în viața ta în biserică, nu ai făcut o faptă care să arate că aparții unei familii creștine, cum poți să ai pretenția ca ei să îți facă ție spectacol mortuar?

Este un loc în care omul își ia rămas bun de la oameni în cultul respectiv. Noi avem acest cult al celor adormiți în care ne preocupăm ca omul să fie bine inclusiv în clipa în care pleacă la Domnul. Să fie împărtășiți, să fie spovediți, pomana trebuie să fie făcută pentru săraci nu pentru avuți, este o viziune.”, spune Dan Damaschin.

Cum se procedează în alte astfel de cazuri? Care sunt excepțiile?

Totuși, Dan Damaschin a precizat că în cazul unor cazuri speciale, un om ars în incendiu sau care nu era în deplinătatea facultăților mintale, nu se impun aceleași reguli. De asemenea, dacă autoritățile decid ca o persoană care nu avea adăpost să fie incinerată, din lipsă de resurse, aceasta va avea parte de o înmormântare creștinească.

„La sinucidere biserica poate face o ceremonie limitată pentru familie, sau dacă sinuciderea are în spate o boală mentală se face slujbă corectă, dacă nu a fost un act premeditat. Nu sunt eu specialist. Incinerarea înseamnă un dispreț total față de trupul uman, noi credem cu tărie, că acest trup al nostru, care se preface în putregai, ce-i drept, va fi înviat de Hristos la obșteasca judecată. Dacă tu disprețuiești înseamnă că nu ai nevoie de această salvare.

Eu asta cred, asta cântăm noi acolo la înmormântare, despre înviere.

De obicei pun presiune cunoștințele, rudele, ca să iasă ceva mai fastuos, din păcate pentru ceilalți slujba înmormântării în ortodoxie, este destul de fastuoasă. Am fost și la personalități, când moare, ce a fost? Artist vocal, cântă în cer. Ce a fost, fotbalist? Joacă cu îngerii. Dă bine asocierea oricărui stil de viață cu o slujbă ortodoxă, doar că sunt niște limite care trebuie respectate. Ai întors spatele bisericii? Asta este.

Familia vrea o ieșire fastuoasă, dacă te ard într-un cuptor și te aruncă în mare acela nu e fast, dacă vin șapte preoți, 10 bocitoare, pui pe Tik Tok, e altceva, dacă mai spui și că atunci când era copil a dat o pâine unui om sărac, efectiv i-ai salvat onoarea omului.”, spune preotul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...