EXCLUSIV

Ce spun benzinarii particulari despre compensarea prețului motorinei și benzinei și după 30 septembrie. „Nouă nu ne rămâne decât să ne supunem” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 19.09.2022, 19:16
Ce spun benzinarii particulari despre compensarea prețului motorinei și benzinei și după 30 septembrie. „Nouă nu ne rămâne decât să ne supunem” EXCLUSIV

Asociația Benzinarilor Particulari din România salută intenția actualei coaliții de a prelungi compensarea prețului carburanților cu 50 de bani la litru și în perioada care va urma după data de 1 octombrie.

Ce spun benzinarii particulari despre compensarea prețului motorinei și benzinei

„Nu știu să vă spun în prezent cum va arăta decizia finală, dar știu că există intenția de a prelungi această măsură, într-o formă sau alta. Există varianta de a continua cu compensarea doar în cazul prețului motorinei, dar la fel de bine se poate ajunge și la menținerea deciziei care s-a aplicat în ultimele luni, și pentru motorină, și pentru benzină”, a declarat pentru impact.ro Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari din România. El spune că în orice variantă, decizia finală merită salutată, date fiind „condițiile economice actuale, foarte dificile”.

„În această perioadă, cu condiții economice foarte dificile, orice ban care rămâne în buzunarele proprii e bun, după cum a precizat cândva și președintele Klaus Iohannis”, a precizat Ion Tache. În opinia acestuia, explicația de a continua să compensezi doar prețul motorinei are două explicații majore în realitate.

Ce spun benzinarii particulari despre compensarea pretului motorinei si benzinei
Ce spune presedintele Asociației Benzinarilor Particulari din România (foto) despre compensarea pretului motorinei si benzinei

„Importăm cantități mai mari de motorină decât de benzină”

„În primul rând, mașinile ce folosesc motorina drept combustibil sunt majoritare. Fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre companii, de toate mărimile, din transporturi, agricultură sau transporturi. A fost o vreme în care alergam mai toți după motorină și acum tragem efectele acelei perioade de timp. Pe de altă parte, mai trebuie spus și amănuntul conform căruia importăm cantități mai mari de motorină decât de benzină. La cea din urmă stăm mult mai bine din producția internă, dar nu se repetă povestea, din păcate, și la motorină. Benzină în cantități mari putem asigura exclusiv din producția internă, dar situația se schimbă la capitolul motorină”, a adăugat același Ion Tache.

Liderul benzinarilor privați mai spune că acest lucru se poate observa și din prețul benzinei, în raport cu cel al motorinei, care e nu doar mai mic, ci și mult mai stabil.

„Mulți oameni se întreabă de ce atunci când prețul barilului scade, acest lucru nu se resimte și la pompă și în prețul litrului de combustibil. Întrebarea e pertinentă, dar nu noi putem oferi un răspuns clar, fiindcă nu noi facem regulile jocului”, indică tot liderul benzinarilor privați.

„Noi ne vom mulțumi să luăm act”

El crede că în zilele următoare vom afla asupra cărei soluții se va opri actuala coaliție de guvernare, însă e de părere că discuțiile sau divergențele între diversele partide ce formează coaliția vor fi repede depășite.

„După mine, decizia nu va întârzia foarte mult. Pentru noi, Asociația Benzinarilor Particulari din România, ea va fi binevenită, însă nu jucăm niciun rol în stabilirea ei. Mai degrabă marii jucători de pe piață! Noi ne vom mulțumi să luăm act și să încercăm să oferim clienților noștri un preț cât mai bun, ca să rămânem la rândul nostru competitivi”, a mai spus Ion Tache.

Potrivit anumitor informații existente pe piață, reprezentanții Partidului Național Liberal sunt mai degrabă favorabili ideii ca doar prețul motorinei să continue să fie sprijinit de stat cu 50 de bani la litru. În replică, cei de la PSD și UDMR argumentează că o asemenea decizie ar fi una de natură discriminatorie și ca atare o resping. Cele două formațiuni susțin varianta continuării compensării ambelor tipuri de combustibili.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe