Ce simptome are coronavirusul și cum se tratează. Raed Arafat trage un semnal de alarmă

Redacția IMPACT 25.02.2020, 10:46
Ce simptome are coronavirusul și cum se tratează. Raed Arafat trage un semnal de alarmă

În contextul în care numărul îmbolnăvirilor a crescut în Italia, Raed Arafat face ultimele precizări cu privire la răspândirea coronavirusului. Ce măsuri de prevenție se vor adopta de către autorități?

Raed Arafat, despre răspânidrea coronavirusului

Coronavirusul a cunoscut o mai mare amploare pe teritoriul european începând de săptămâna trecută, când s-au înregistrat primele decese în urma infectării cu Covid-19, denumirea oficială a virusului.

Până la momentul transmiterii acestei știri, Italia găzduiește 229 de persoane infectate, în vreme ce șapte persoane și-au pierdut viața până acum.  Ținând cont că există o dinamică ridicată în ceea ce privește călătoriile dintre România și Italia, precum și numărul mare al comunităților de români, Raed Arafat s-a întânit luni seară cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și cu Ministrul Sănătății, Victor Costache.

Șeful Departamemtului pentru siatații de Urgență (DSU) spune că șansele ca România să fie ocolită de coronavirus sunt foarte slabe.

Coronavirusu se răspândește tot mai rapid în Italia. Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu
Coronavirusu se răspândește tot mai rapid în Italia. Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

„Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta. Aţi văzut acum situaţia trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc. E imposibilă închiderea ermetică a graniţelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuţii cu colegii noştri de acolo de la Protecţia Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a declarat Raed Arafat, potrivit Antena 3.

Raed Arafat spune că nu există tratament și nici vaccin pentru Covid-19 și că din acest motiv, nu se poate controla răspândirea acestuia.

„Coronavirsul nu are tratament și nici vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea controla răspândirea lui și se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Până nu avem vaccin nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații, iar manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a mai transmis Șeful DSU.

Ministerul Afacerilor Externe a informat luni cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma riscului sanitar produs de apariția unor noi cazuri de infecție cu COVID-19 (coronavirus) concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia și Veneto.

Urmăriți Impact.ro și pe