Ce simbolizează, de fapt, ciocnitul ouălor de Paște. Ce spune tradiția

Redacția IMPACT 19.04.2020, 18:23
Ce simbolizează, de fapt, ciocnitul ouălor de Paște. Ce spune tradiția

Ciocnitul ouălor de Paște reprezintă o tradiție foarte veche, pe care credincioșii o păstrează cu sfințenie, și-n ziua de astăzi. Obiceiul are la bază o istorisire biblică, iar legenda spune că însăși Fecioara Maria a fost cea care a dus primele ouă înroșite și le-a dat de pomană.

Ce simbolizează, de fapt, ciocnitul ouălor de Paște

Ciocnitul ouălor de Paște este un obicei ce poartă o însemnătate religioasă, fiind desprins din paginile Bibilie. Tradiția ce este respectată și la noi în țară de către credincioși arată că în unele zone din teritoriu mai aduce cu sine și alte obiceiuri. În prima zi de Paște, creștinii celebrează Învierea Mântuitorului și prin acest gest. Pe masa de Paște, alături de bucatele tradiționale, se regăsesc și ouăle colorate, fie cele doar înroșite. Tradiția mai arată că odată cu ciocnirea lor se mai adresează și urările de “Hristos a Înviat!”.  Persoana cu care se ciocnește va răspunde prin “Adevărat a Înviat”. Semnificația gestului este una rămasă neștiută, fie uitată în timp.

Ce simbolizează, de fapt, ciocnitul ouălor de Paște. Ce spune tradiția
Ciocnitul ouălor de Paște poate avea semnificații diferite, în multe zone ale țării, după cum o impun obiceiurile

În unele locuri din România, tradiția cere ca în prima zi de Paște, ouăle să se ciocnească doar cap în cap. În ziua următoare, luni, obiceiul este păstrat, însă ouăle se ciocnesc cap în dos. După care, din a treia zi a perioadei Pascale, acestea se pot sparge doar cu parea din spate a alimentului.

Tradiția e una surprinzătoare

Tradiția ciocnirii de ouă este una cu o semnificație sfântă. Înainte de-a se așeza la masă, mulți români spun această legendă considerată una foarte importantă, în jurul familiei. Oul înroșit îl simbolizează pe Iisus Hristos în mormânt. Biserica spune că atunci când ciocnim oul și coaja acestuia se sparge, marcăm momentul deschiderii sfântului mormânt și a Învierii lui Hristos din morți.

Deși se pot pune pe masă ouă de diverse culori, în fiecare casă trebuie să existe și cele vopsite în roșu. Legenda arată că atunci când Iisus a fost răstingit pe cruce, Fecioara Maria a venit și s-a așezat la picioarele sale cu un coș plin de ouă. Alimentele s-au înroșit cu sângele vărsat de Mântuitor. Tot atunci, acesta i-a spus Fecioarei Maria ”De acum, să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI