Mesajul președintelui Iohannis, de Ziua Drapelului Național. Semnificația mai puțin știută din spatele culorilor steagului României

Stan Filon 26.06.2022, 11:41
Mesajul președintelui Iohannis, de Ziua Drapelului Național. Semnificația mai puțin știută din spatele culorilor steagului României

Ce semnifică, de fapt, culorile steagului României. Duminică, 26 iunie este sărbătorită în România Ziua Drapelului Național. Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în această zi de sărbătoare și spune că aceasta are o însemnătate deosebită pentru România și ne oferă prilejul de a ne manifesta respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale ale identității și unității naționale.

Mesajul președintelui Iohannis, de Ziua Drapelului Național

„26 iunie, Ziua Drapelului Național, are o însemnătate deosebită pentru România și ne oferă prilejul de a ne manifesta respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale ale identității și unității naționale. Tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut și viitor, iar arborarea drapelului nostru la ceremoniile care marchează evenimente istorice și la competițiile sportive naște, în inimile românilor, sentimentul profund de apartenență la țară și neam. Aducem un pios omagiu tuturor înaintașilor noștri, eroi care au luptat și s-au jertfit pentru o țară independentă, suverană, unitară și indivizibilă.

Drapelul ne reamintește, în mod simbolic, de valorile fundamentale ale națiunii noastre, afirmate, promovate și protejate cu consecvență de către românii din țară și de pretutindeni. România este un stat modern, guvernat de principii democratice, parte a marii familii euroatlantice.

Mesajul presedintelui Iohannis, de Ziua Drapelului National
Mesajul presedintelui Iohannis, de Ziua Drapelului National

Ce semnifică, de fapt, culorile steagului României

Consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii constituie prioritățile strategice ale politicii externe și de securitate ale țării noastre. Astăzi, privim cu mândrie la Drapelul Național și reflectăm cu recunoștință la istoria pe care o poartă cu sine! La mulți ani, România! La mulți ani Tricolorului nostru!”, a transmis președintele Iohannis de Ziua Drapelului Național, confom unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Puțini români mai știu însă ce simbolizează cele trei culori de pe Steagul României. Drapelul românesc modern s-a inspirat din steagurile feudale ale stăpânilor din regiune, dar primul drapel, care reprezintă întreaga Românie, a fost elaborat ulterior. În anul 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”), amintind de modelul francez. Albastru reprezintă culoarea cerului senin, galbenul este nuanța ogoarelor mioritice și roșu este reprezentat de sângele vărsat de ostașii români pe câmpurile de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe