Editorial Alin Buzărin

Ce se va întâmpla cu libera exprimare dacă AUR va câștiga alegerile?

Alin Buzărin 27.01.2022, 18:46
Ce se va întâmpla cu libera exprimare dacă AUR va câștiga alegerile?

Ce se va întîmpla cu libera exprimare dacă AUR va câștga alegerile?
La 20 la sută în ultimele sondaje, AUR vorbește de ”redacții toxice”. În mileniul trei și în mediul online, partidul de tastatură nationalist-extremistă ne întoarce în plină epocă stalinistă

Ce s-ar întâmpla cu libera exprimare dacă AUR ar câștiga alegerile

Miercuri, pe rețeaua de socializare a AUR, a apărut un fel de chestionar prin care publicul fidel respectivului spațiu electronic (și implicit ideilor respectivului partid) era invitat să facă un clasament al ”celor mai mizerabile” entități de presă din România.

Și au început să curgă clasamentele plebiscitului online. Posturi tv, site-uri, ziare

Alin Buzarin
Alin Buzarin

Repetenți la limba română

Trebuie început cu o paranteză, ceva mai amplă. Tupeistă și vindicativă de la început, de neacceptat în dreptul oricărei formațiuni politice din orice țară a lumii contemporane, inițiativa devine de-a dreptul scandaloasă după ce citim mai atent ce scrie între ghilimele. ”Cea mai mizerabilă”. Pentru cine are proprietatea termenilor limbii române, adjectivul ”mizerabil” e defectiv de grade de comparație.

Nu poate fi ceva mai mizerabil sau mai puțin mizerabil decât altceva. Mizeria însăși e un superlativ, dar pentru a sesiza această nuanță trebuie necesare niște lecturi, nu e suficient să faci turul țării îmbrăcat în galben, propovăduind nevaccinarea.

Pravda, Scânteia, Coreea de Nord

Am închis paranteza, de fapt ghilimelele…AURite.Dacă recentul sondaj de opinie n-ar fi plasat acest partid pe poziția secundă în opțiunile electoratului, motivele de îngrijorare ar fi fost ceva mai mici. Dar când peste 20 la sută dintre chestionați afirmă că ar ștampila fără rezerve formațiunea condusă de George Simion, presa și odată cu ea libera exprimare se află în mare pericol.

Din conceptul de ”redacții toxice” reiese că e vorba despre acele instituțăii media care nu numai că nu proslăvesc doctrina AUR, ci o și critică, mergând până la stadiul rafinat al criticii, ironia. Cum ar treui să arate redacțiile ”netoxice”? Să proslăvească fără rezerve inițiativele și doctrina AUR? Ar însemna să ne întoarcem la Pravda, la Scânteia și la ce mai există astăzi, probabil, doar prin Coreea de Nord.

Reconfortantă reacție guvernamentală

Sincer, credeam că acel text de pe pagina de socializare a AUR va rămâne fără urmări și că intolerabila alunecare în totalitarism și în absurd va fi amendată doar de mediile jurnalistice. A fost însă reconfortant de constatat că Guvernul României a reacționat numaidecât. Prin vocea premierului Ciucă, Executivul ”respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor”. E ceea ce chiar doream să citim și să auzim.

Un Guvern cu destule poticneli și bile negre reacționează rapid și cum se cuvine. E de sperat din tot sufletul că intervenția a fost făcută în numele libertății de exprimare ca noțiune generală și nu ca un răspuns politic dat unei formiuni rivale, din ce în ce mai amenințătoare în sondaje.

”Toxic” și terapeutic

Încă mai exisă oameni care cred că libertății de expresie trebuie să i se pună căluș în gură și că atunci când se întâmplă ceva rău întotdeauna ”presa e de vină”. Dar acei oameni, aduși în situația de a li se filtra informația care ajunge la ei, ar fi probabil profund nemulțumiți că nu află și partea cealaltă a adevărului, cealaltă care nu li se bag pe gât.

Presa și-a asumat dintotdeauna riscul de a fi toxică pentru unii și terapeutică pentru ceilalți. Dar dacă nu accepți așa-zisul toxic, înseamnă că nu ești pregătit să inhalezi nici partea cealaltă, cea terapeutică. Adică înseamnă că nu te poți vindeca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...