Ce se va construi la Romexpo, pe terenurile statului. Un milionar are planuri mari

Nicu Stan 10.11.2021, 15:42
Ce se va construi la Romexpo, pe terenurile statului. Un milionar are planuri mari

S-a aflat ce se va construi la Romexpo, pe terenul statului. Este vorba de un teren de nu mai puțin de 46 de hectare, situat în cea mai scumpă locației a Capitalei. Un milionar din Iași are planuri mari cu acest teren.

S-a aflat ce se construiește la Romexpo, pe terenul statului. Un milionar din Iași are gânduri mari

Proiectul legii prin care statul român cedează gratuit 46 de hectare de teren în cea mai scumpă zonă din București către Camera de Comerț și Industrie (CCIR) a fost votat miercuri de către Senat.

Rezultatul votului a fost 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri. Cu doar o zi înainte, proiectul primise raport favorabil de la Comisia economică, cu voturile PSD și PNL. Proiectul ajunge acum la Camera Deputaților, ultima oprire înainte de a fi promulgat.

Terenurile disponibile de la Romexpo insumeaza 46 de hectare
Terenurile disponibile de la Romexpo insumeaza 46 de hectare

Senatul a votat

Pe terenul de 46 de hectare urmează să fie construit un megaproiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius. Acum, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și a fost concesionat Camerei de Comerț.

Senatul a votat legea după ce comitetul liderilor a decis astăzi dimineață să convoace o ședință de plen pentru miercuri la ora 12.00. Pe ordinea de zi a ședinței au fost doar 4 proiecte de lege, nici unul urgent sau care să riște să intre în procedura de adoptare tacită.

Cât ar valora terenul de la Romexpo

”În mod normal, Senatul nu are ședințe de plen miercurea. Celelalte proiecte de azi nu erau urgențe, singura urgență pentru PSD și PNL a fost proiectul Romexpo. Aici e vorba de cum avem grijă de activele statului, nu ne putem bate joc de ele. Ar fi trebuit să fie o licitație transparentă cu terenurile de la Romexpo, din care statul putea obține jumătate de miliard de euro cu care putea implementa programul masa caldă sau să construiască spitale.

Președintele Iohannis a cerut garanții suplimentare atunci când a trimis legea la reexaminare, dar ele nu au fost introduse nici acum în proiect”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului (USR), potrivit g4media.ro.

Ce se va construi pe terenul de 46 de hectare

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, intenționează să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri, ajungând până la 42 de etaje.

Proiectul ar urma să fie construit pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și este concesionat Camerei de Comerț.

Președintele a trimis legea la reexaminare

Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înțelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituțional.

Președintele Iohannis arată în cererea de reexaminare că garanțiile prevăzute în lege ”nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare”.

Mesajul lui Klaus Ioahnnis

În plus, Klaus Iohannis arată în cererea de reexaminare că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

Urmăriți Impact.ro și pe