UPDATE Ce se mai întâmplă cu Sorina, fetița din Baia de Aramă: judecătorii iau o decizie importantă în cazul său

Alexandru Ioanid 18.07.2019, 15:31
UPDATE Ce se mai întâmplă cu Sorina, fetița din Baia de Aramă: judecătorii iau o decizie importantă în cazul său

Cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie de români din Statele Unite, s-ar putea tranșa într-un final. Judecătoria Slatina, deja a cincea instanță chemată să soluționeze acest caz, ia miercuri, 18 iulie, o decizie importantă în cazul său.

ACTUALIZARE: Judecătoria Slatina a respins cererea procurorului-general al României, astfel că Sorina poate părăsi țara împreună cu părinții săi adoptivi. Decizia nu e definitivă, dar e executorie. Posibil ca Parchetul General să atace această decizie, în condițiile în care are la dispoziție cinci zile pentru apel.


Magistrații de la Judecătoria Slatina sunt așteptați, miercuri, să pronunțe o decizie în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie de români din Statele Unite.  Judecătorii trebuie să decidă dacă minora poate pleca din țară împreună cu părinții adoptivi.

Cazul a devenit unul extrem de complicat după ce procurorul-general Bogdan Licu a cerut ca Sorina să nu fie lăsată să părăsească teritoriul României. Bogdan Licu invoca procesul în care procuroarea filmată în timp ce o scoate cu forța pe minoră din casa asistenților maternali e cercetată disciplinar

De ce nu putea Sorina să părăsească țara

Parintii adoptivi ai Sorinei dau statul in judecata

Pentru a se asigura că, pe perioada procesului procuroarei, Sorina nu va părăsi țara, Secția Specială pentru Investigarea Magistraților i-a confiscat acesteia pașaportul. Din nou era invocată acțiunea disciplinară împotriva procuroarei care a scos-o cu forța din casa asistenților maternali.

Procurorul general spunea că speră ca familia adoptivă nu va părăsi țara cu fetița înainte de decizia de la Slatina, chiar dacă, important de precizat, există o procedură de adopție finalizată.

„Fiind cercetat și un magistrat, pe cale de consecință, toate aspectele investigate sunt de competența Secției. Atâta timp cât un magistrat este cercetat într-o cauză, competența aparține acestei Secții. Procedura de adopție este finalizată, avem o sentință definitivă, iar prin respingerea cererii mele de revizuire a rămas definitivă. Fetița nu putea pleca cu această familie, până în acest moment, pentru că nu avea pașaport. În momentul în care va avea pașaport, fetița va putea pleca din țară. Părerea mea este că părinții adoptivi vor fi suficient de înțelepți să nu plece din țară cu fetița până în momentul în care nu se va soluționa și cererea de ordonanță președințială”
Bogdan Licu, procurorul-general al României

Între timp, potrivit unor surse judiciare, Secția Specială se pare că i-a returnat minorei pașaportul. Teoretic, ea ar putea părăsi țara chiar și înainte deciziei Judecătoriei Slatina.

Practic, însă, se mai pot invoca diverse chichițe legislative.

„Acea cerere care se află pe rolul Judecătoriei Slatina nu urmărește altceva în plus față de ce am facut până acum, ci doar ca acel copil, Sorina, să beneficieze de o consiliere psihologică pe durata a trei luni, înainte de a pleca din țară. Eu, ca procuror general și ca om, aș fi foarte multumit dacă acel copil ar beneficia de asistență psihologică, consiliere psihologică care să aibă loc în România, într-o limbă pe care el o cunoaște și astfel, atunci când va pleca din țară să fiu împăcat cu situația în care se află. Asta m-a interesat tot timpul, nu altceva, nu campanie. Interesul copilului. Sunt și eu tată, sunt om și nu puteam, repet, să stau să aștept”, declara procurorul-general, Bogdan Licu, pe 11 iulie. 

Urmăriți Impact.ro și pe