Ce se întâmplă cu Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă: ce spun ministrul Justiției și procurorul-general

Ciprian Ioana 24.06.2019, 11:43
Ce se întâmplă cu Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă: ce spun ministrul Justiției și procurorul-general

Imaginile cu Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, luată cu mascații din familia unor asistenți maternali au făcut înconjurul țării. Cazul a stârnit dezbateri aprinse și a provocat un val de reacții până la cel mai înalt nivel.

Cazul Sorinei a luat amploare vineri, 21 iunie, când a fost scoasă din casa asistenților maternali care o îngrijeau și în care crescuse în ultimii ani. În vârstă de 8 ani, ea s-a văzut luată pe sus de procurorul care s-a ocupat de cazul ei și care a supravegheat procedura prin care fetița a fost adoptată de o familie de români, stabilită în Statele Unite.

În imaginile filmate de membrii familiei care o crescuse pe fetiță se vede cum Sorina începe să plângă și spune că nu vrea să plece, iar la un moment dat, e scoasă cu forța din casă. Minora este târâtă spre mașină, sub privirile familiei și ale mascaților chemați la fața locului.

În acest moment, nimeni nu pare să pună la îndoială legalitatea procedurii de adopție, derulate de românii stabiliți în America. Toată lumea e, însă, de acord că imaginile în care minora e luată cu forța din casă sunt revoltătoare și pot afecta integritatea fizică și psihică a fetiței.

Unde se află acum Sorina și ce spun oficialii despre cazul său

După ce a fost scoasă din casa unde a crescut, Sorina a ajuns la familia adoptivă și se pare că se află, încă, în România. Noua ei familie a postat pe internet poze și filmulețe cu minora, pentru a arăta că aceasta a trecut peste șocul emoțional și că se simte bine în compania noii ei familii.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, susține că a cerut o anchetă pentru a se stabili toate detaliile referitoare la intervenția în cazul fetiței din Baia de Aramă. Minora ar trebui să rămână în țară până se lămuresc toate aceste aspecte.

”Cred că este absolut normal ca, până nu sunt lămurite toate aspectele acestei proceduri, fetița să rămână în România. Pe noi ne interesează ca Sorina să fie bine, e singurul lucru care mă preocupă în acest moment”
Ana Birchall, ministrul Justiției

De aceeași părere este și procurorul-general Bogdan Licu. El crede că Sorina nu ar trebuie să părăsească țară și că procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe fetiță din casa asistenților maternali e vizată de o anchetă.

„Acest copil nu trebuie să părăsească țara până când nu mă asigur că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a-i fi respectate atât integritatea fizică, cât și, mai ales cea psihică. Nu tolerez abuzuri și nu voi acoperi greșeli. Prin urmare, încă de vineri după-amiază în cadrul Secției pentru Investigarea Magistraților a fost constituit un dosar penal care are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass-media. Până la acest moment nu am dorit să facem public acest lucru din rațiuni ce țin de managementul dosarului”
Bogdan Licu, procurorul-general al României

Cazul Sorinei, fetița în vârstă de 8 ani prinsă la mijloc între două familii care și-o dispută în acest moment, este unul extrem de complicat. Procedura de adopție, derulată de românii stabiliți în America, ar fi una legală.

Mai mult, se pare că au existat aproximativ 120 de cereri de adopție pentru fetiță, numai că familiile s-au răzgândit atunci când au văzut că minora este de etnie rromă.
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe