Ce se întâmplă în școlile din România, din septembrie. Orban, anunț de ultimă oră

Raluca Juncu 12.08.2020, 16:25
Ce se întâmplă în școlile din România, din septembrie. Orban, anunț de ultimă oră

Prezent în Parlamentul României, Ludovic Orban a explicat modalitatea în care elevii își vor relua activitatea în școli, începând cu luna septembrie. Anul școlar 2020-2021 va debuta pe 14 septembrie, iar orele se vor desfășura într-o manieră diferită, în contextul pandemiei de COVID-19.

Reguli noi pentru începerea școlii

În măsura în care în anumite școli se vor putea relua orele la clase, profesorii, elevii, cât și personalul școlar auxiliar vor purta măști de protecție. De asemenea, premierul a mai transmis că acolo unde va fi posibil, vor fi montate panouri de plexiglas, pentru a limita cât mai mult posibil contactul fizic. Din școli nu vor lipsi substanțele dezinfectante, care vor fi puse la dispoziția elevilor și profesorilor.

„Am constituit un comitet interministerial care pregăteşte deschiderea anului şcolar. (…) În şcoli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măştii atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi şi personalul auxiliar.

Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas (…) este important ca acest lucru să se realizeze pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate şcolile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanţe de dezinfecţie, cu dezinfectanţi care să se afle la dispoziţia cadrelor didactice şi a elevilor”, a declarat Șeful Executivului, marți, în plenul reunit al Parlamentului.

Ludovic Orban, despre redeschiderea școlilor. Foto: gov.ro
Ludovic Orban, despre redeschiderea școlilor. Foto: gov.ro

 

Pentru modalitățile de începere a școlilor, fie în regim online, fie online, decizia va aparține consiliilor de administrație ale unităților de învățământ. Se va avea în vedere cele trei scenarii: verde, galben și roșu, în funcție de contextul epidemiologic local.

„Am luat decizia ca să deschidem şcoala în mod diferenţiat, pe baza deciziilor luate de, în primă fază, de consiliile de administraţie, inspectoratele şcolare, direcţiile de sănătate publică şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. Există trei situații: verde, galben şi roşu. Aici e vorba de numărul de infectări în ultimele 14 zile – sub 1, între 1 şi 3 şi de peste 3”, a mai spus Ludovic Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe