Dosar penal pentru Unifarm. Compania a cumpărat peste un milion de măşti contrafăcute

Stan Filon 03.02.2021, 13:43
Dosar penal pentru Unifarm. Compania a cumpărat peste un milion de măşti contrafăcute

Încep să iasă la suprafață ilegalitățile comise la începutul pandemiee de coronavirus! Polițiștii și procurorii efectuează acum cinci percheziții, în București și județul Ilfov, într-un dosar în care conducerea Unifarm este suspectată de achiziții ilegale. Mai exact, procurorii au suspiciuni că au fost cumpărate peste un milion de măști de protecție neuniforme.

Descinderi la Unifarm, într-un dosar de înșelăciune și abuz în serviciu

Procurorii suspicionează că faptele comise de conducerea Unifarm, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, au fost făcute în luna martie și aprilie 2020, iar dosarul privește acuzații de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații. Acuzațiile sunt legate de cumpărarea a peste un milion de măști de protecție care, de fapt, nu protejau mai deloc.

Măștile achiziționate de Unifarm au fost distribuite în spitalele din România și au fost apoi retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical. Iar la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la respectivele măști din cauza capacității reduse de filtrare.

Descinderi la Unifarm, intr-un dosar de inselaciune si abuz in serviciu
Descinderi la Unifarm, intr-un dosar de inselaciune si abuz in serviciu

Care sunt acuzațiile procurorilor

“Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.

În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane. Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt”, se arată în comunicatul Poliției Române.

La descinderi participă polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicată Unifarm. La finele anului 2020, DNA a  început urmărirea penală pe numele lui Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, într-un nou dosar. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat cu o societate comercială , ce nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, pentru importul/distribuţia ”măştilor chirurgicale cu trei pliuri”. Obiectul contractului era achiziționarea a 1,5 milioane de măști de protecție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI