Home » Actualitate » Ce se întâmplă după falimentul Euroins: Fost ministru: „Băieții au dat o țeapă mare, fie cu permisiunea, fie cu incompetența ASF-ului”
EXCLUSIV
Ce se întâmplă după falimentul Euroins: Fost ministru: „Băieții au dat o țeapă mare, fie cu permisiunea, fie cu incompetența ASF-ului”
Consiliul ASF a decis joi seară să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, „care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”, potrivit unor surse Libertatea. Astăzi a venit și anunțul ASF care a confirmat informațiile din investigație.
Impact.ro a stat de vorbă cu fostul ministru al economiei, Claudiu Năsui, care a detaliat care sunt repercusiunile falimentului Euroins.
„Să te ferească Dumnezeu să dai peste ăștia, că ei nu plăteau daune”
Compania ar putea să scape de responsabilitate însă, arată sursele din spațiul media. Nu este exclusă la acest moment formularea unei cereri din partea ASF către instanță de declanșare a insolvenței, după constatarea, conform procedurii, a unei astfel de stări de fapt. Aceleași surse vorbesc că, în lipsa cererii insolvenței, varianta este începerea procedurilor de gestionare a companiei de către un administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), scrie Profit.ro.
„Băieții au dat o țeapă mare, au dat-o și cu fie permisiunea, fie incompetența ASF-ului, și acum pur și simplu la ce ce se refereau? Că până nu e publicat în Monitorul Oficial ei încă pot trimite polițe. E o bătaie de joc, întrebarea este alta. Oameni care să facă scheme piramidale există în lume, nu este o noutate, problema în România este că instituțiile care chiar ar fi trebuit să prevină acest lucru chiar nu și-au făcut treaba. 400 de milioane de euro, cât e gaura pe care o lasă Euroins acum în piață nu este o sumă care s-a acumulat de azi pe mâine.”, spune Claudiu Năsui.
Se pune problema ca și la City Insurance? Se va folosi aceeași expresie printre șoferi „să te ferească Dumnezeu să dai cu mașina peste cineva care are asigurare la Euroins?” Este o soluție plafonarea prețurilor?
„Eu zic că o aveam deja, adică și acum, să te ferească Dumnezeu să dai peste ăștia că ei nu plăteau daune. Plafonarea prețurilor este o inepție, pentru că cineva trebuie să plătească daunele acelea. Noi nu avem acces la datele ASF, ei trebuie să ne zică câte companii mai sunt în situația asta. Dacă ei nu și-au făcut treaba cred că o să pleznească multe, în România, de bine de rău mai sunt și niște asiguratori de bună credință care care aparțin de niște grupuri mame serioase, nu le dau acum numele, și care nu fac scheme piramidale.
Dacă statul plafonează prețul polițelor RCA dar daunele trebuie să le plătești pe toate, va zice a doua zi: nu trebuie să-mi luați licența, o depun eu, ura și la gară și vă descurcați. De ce să ies în pierdere. Și cum vor face plafonarea? Vor compensa sau vor lăsa păgubiții cu daune? Adică eu vă lovesc în trafic, este vina mea sută la sută, dar nu vă reparați mașina, vă reparați jumătate din bară, lăsăm paguba pe români, cineva va plăti. Dacă nu creem un sistem funcțional nu vom face nimic, e o iluzie că se poate plafona un preț.”, mai spune deputatul.
Fostul ministru Claudiu Năsui
„ASF știa de problemele de solvabilitate de la Euroins, astazi a retras autorizatia”
Impact.ro a încercat să contacteze ASF dar ca și alți jurnaliști sau specialiști în domeniu nu a primit o reacție până la data publicării pe tema problemelor care puteau fi preîntâmpinate.
„După doi ani de la momentul în care ASF știa de problemele de solvabilitate de la Euroins, astazi a retras autorizatia, constantand un deficit de 2 miliarde de lei in ceea ce privește solvabilitatea Euroins (capacitatea de a face plăți). Suma a crescut exponential de la Momentul 31 Martie 2021, de la care ASF stia ca Euroins nu raporteaza tote litigiile și nu constituie capitalul necesar. Probabil ca atunci necesarul de solvabilitate era de 300-400 de milioane de Lei. Diferenta este rezultatul nesupravegherii reale de către ASF, care, din postura de complice la dimensiunea fraudei de la City Insurance pare sa devina autor la dimensiunea fraudei de la Euroins, la fraudarea banilor asiguratilor si in cele din urma a bugetului. Purtătorul de cuvânt al ASF, prietenul meu de la The Money Channel, a refuzat sa imi dea interviu, motivand ca nu are mandat. Am făcut solicitarea sa ceara mandat de la Nicu Marcu. Presimt ca simplul cuvant “mandat” îl face sa tresare. Parlamentul sa revoce conducerea ASF, responsabilă de dimensiunea fraudei de la City Insurance și a gaurilor de la Euroins!”, scrie economistul Radu Soviani într-un mesaj trasnmis și redacției noastre.
Euroins
Ce a transmis ASF? Chiar astăzi s-a publicat și anunțul
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar, transmite autoritatea pe site-ul instituției.
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI. În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...