Bicarbonatul de sodiu poate fi întrebuinţat în zeci de moduri diferite, atât în gospodărie pentru curăţarea casei cât şi pentru înfrumusețare. Un efect bun îl are praful renumit și la curățarea pantofilor sau adidașilor.
– păstrează un aer curat în frigider
– prelungeşte viaţa florilor din vază
– neutralizează mirosurile neplăcute ale scrumului de ţigară din scrumieră dar şi ale încălţămintei în care piciorul a transpirat
– ajută chiar la înlăturarea mirosului de naftalină din haine dacă este pus în apă pentru câteva ore împreună cu obiectul vestimentar.
Pentru curățarea încălțămintei, pune două linguri de bicarbonat de sodiu în 60 de mililitri de oțet și amestecă apoi cu 50 de mililitri de apă.
Aplică pasta formată pe periuța de dinți și freacă bine suprafețele murdare de pe pantofi. În câteva secunde, petele și grăsimea de pe adidași vor dispărea.
Dacă ai încercat să scapi de mirosul neplăcut din încălțăminte, probabil ai observat că este foarte de greu de îndepărtat. Asta pentru că petrecem foarte mult timp încălțați. Toată transpirația picioarelor este absorbită în materialul acestora, iar astfel se creează microbii.
Pentru ca ghetele tale să miroasă frumos tot ce trebuie să faci este să presari puțin bicarbonat de sodiu pe talpa pantofilor și să îl lași să acționeze pe timp de noapte.
În dimineața următoare vei observa că mirosul urât, dar și petele și umezeala din încălțăminte a dispărut. Pentru mai multă eficiență, poți încerca să adaugi câteva picături de oțet peste bicarbonatul de sodiu.
Dacă te temi de această ultimă metodă, n-ai de ce. Încălțămintea nu se va deteriora, iar mirosul de oțet va dispărea după ce încălțămintea se va usca.
Pune vasele, oalele și țigăile la înmuiat în apă în care ai adăugat 2 linguri cu vârf de bicabonat de sodiu și detergent de vase (de preferat, un detergent natural, ecologic). Lasă timp de 15 minute. Urmele de grăsime și resturile alimentare se vor îndepărta mult mai ușor. În cazul oalelor și țigăilor cu depuneri greu de îndepărtat, poți folosi ulterior procedurii de înmuire buretele de vase pe care presari bicarbonat de sodiu că agent abraziv, dar care nu zgârie.
Fă o soluție concentrată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă. Lasă buretele de vase la înmuiat în această soluție și mirosul neplăcut va dispărea. Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a neutraliza mirosurile neplăcute.
Poți curată urmele de pe pereți (chiar și cele de creion) dacă pui puțîn bicarbonat pe un burete umed și freci ușor locul pătat.
Mărește puterea de curățare a detergentului lichid de rufe pe care îl folosești prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în compartimentul pentru detergent la mașinii de spălat rufe. Bicarbonatul are rolul de a regla pH-ul apei, sporind puterea de curățare a rufelor.
Hainele bebelușilor au nevoie de un tratament special. Mirosurile și petele mai dificile se pot îndepărta prin adăugarea unei 1/2 de căni de bicarbonat de sodiu în detergentul lichid de rufe. Sfat! Bicarbonatul de sodiu se combină foarte bine cu nucile de săpun, un detergent 100% natural și hipoalergen (nu provoacă alergii).
Dizolvă 1/2 de cană de de bicarbonat de sodiu în 2 litri de apă și lasă scutecele refolosibile la înmuiat în soluția obținută. 3 Atenție! Nu folosi în cazul scutecelor din bambus deoarece le poate dezintegra! Ulterior înmuierii, spală scutecele în mod obișnuit la mașînă de spălat rufe. Poți folosi nucile de săpun pentru o curățare blanda, care nu lasă reziduuri periculoase în fibre.
Folosește o soluție formată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă caldă pentru a curată și deodoriza echipamentul „îmbibat cu arome”. Presară bicarbonat de sodiu în geantă de golf și pentru fitness. Curată echipamentul de golf din metal cu pastă făcută din bicarbonat fără să riști să le zgarii: folosește o periuță și pastă formată din 3 părți bicarbonat de sodiu și o parte apă.