Ce se întâmplă cu vremea în România, începând de vineri. Trebuie să ne pregătim

Iancu Andreea 19.11.2020, 15:06
Ce se întâmplă cu vremea în România, începând de vineri. Trebuie să ne pregătim

Vremea în România urmează să se schimbe brusc, începând de vineri. Specialiștii în meteorologie au anunțat care va fi starea meteo în următoarea perioadă și au vești importante pentru români. Iată la ce trebuie să ne așteptăm încă din acest weekend.

Cum va fi vremea în România, începând de vineri

Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment de cod galben pentru următoarea perioadă, valabil pentru întreaga țară. Astfel, vremea în România urmează să se modifice chiar începând de vineri. Specialiștii în meteorologie anunță un final de săptămână cu cod galben de ninsori și vânt puternic. Dincolo de precipitațiile mixte, weekend-ul acesta se anunță unul cu temperaturi scăzute, semn că iarna urmează să se instaleze treptat.

Începând cu data de 20 noiembrie, frigul își va face simțită prezența, împreună cu fenomene meteo precum intensificări ale vântului și precipitații mixte ori ninsori. Astfel, de vineri, de la ora 12:00 și până sâmbătă, la ora 17:00, meteorologii au anunțat un cod galben de ninsori și viscol.

Finalul de noiembrie se anunță unul friguros, cu primii fulgi de nea în mai multe regiuni ale țării foto - Pexels
Finalul de noiembrie se anunță unul friguros, cu primii fulgi de nea în mai multe regiuni ale țării
foto – Pexels

Care sunt regiunile afectate de codul galben

Majoritatea regiunilor din România vor resimți codul galben de ninsori și vânt anunțat de ANM. Deși mai sunt câteva zile până la finalul oficial al toamnei, iarna începe deja să își intre în drepturi, aducând precipitații și temperaturi mult mai scăzute. Aceste fenomene se vor resimți în cea mai mare parte a țării.

Astfel, cantitățile de apă ar putea depăși, pe arii restrâns, valorile de 15-20 de litri pe metru pătrat. Ploile vor fi mult mai prezente în regiunile nord-vestice, în timp ce în Transilvania și local, în regiunile de deal din Moldova, Muntenia și Oltenia, vor fi resimțite precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare. Așadar, primii fulgi de nea ar putea apărea în România încă din luna noiembrie și în alte regiuni decât cele montane, unde și-au făcut deja simțită prezența.

La munte, în intervalul mai sus menționat, sunt anunțate ninsori abundente. Astfel, în special în zona Carpaților Meridionali, există posibilitatea să se depună un strat de zăpadă.

În privința temperaturilor, toate regiunile țării vor resimți scăderea acestora. Valorile se vor situa sub limita perioadei calendaristice obișnuite, fiind accentuat disconfortul termic și de vântul puternic. Astfel, zonele mai joase vor înregistra o viteză a vântului la rafală de 40-50 de kilometri pe oră. Între timp, la munte, rafalele de vânt ar putea depăși 60-70 de kilometri pe oră, producând efectul de ninsoare viscolită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...