Ce se întâmplă cu ornamentele de Crăciun din acest an: “Sunt atât de stresată, încât nu mai pot dormi”

Cătălina Burghelea 01.11.2021, 09:44
Ce se întâmplă cu ornamentele de Crăciun din acest an: “Sunt atât de stresată, încât nu mai pot dormi”

Lovitură dură pentru iubitorii de ornamente și luminițe de Crăciun. În acest an, persoanele care nu concep să aibă sărbători fără beteală, moși de Crăciun sau instalații colorate primesc o veste tristă.

Ce se întâmplă cu ornamentele de Crăciun în 2021

Ornamentele de Crăciun din acest an se vor scumpi. Mai multe uzine sunt afectate de o criză de materii prime, care le majorează costurile de producţie. Astfel, doritorii unor sărbători colorate vor trebui să scoată din buzunare mai mulți bani, pentru a-și îndeplini fanteziile.

Locuitorii oraşului Yiwu din China, cel mai mare centru mondial pentru producţia de reni de plastic, beculeţe şi alte decoraţiuni specifice Crăciunului, se confruntă în acest an cu un adevărat „Grinch”, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Lovitură dură pentru iubitorii de reni, beculeţe şi decorațiuni

Pe fondul unei crize de materii prime, uzinele din Yiwu sunt grav afectate. Aceste materii prime le majorează costurile de producţie, iar după ce produsele ies de pe porţile uzinelor, au de așteptat în porturi, în drumul lor spre rafturile magazinelor din Occident. Mai mult, de la mijlocul lunii octombrie, oraşul chinez a fost afectat şi de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producători să caute cu disperare generatoare sau să suspende producţia de ornamente.

„Sunt atât de stresată, încât nu mai pot dormi”, a declarat Lou Ting, proprietara unei fabrici care produce ornamente de Crăciun.

„Ar trebui să fie ceva grozav că primim mai multe comenzi decât anul trecut dar sunt atât de multe incertitudini care încetinesc procesul de livrare şi nu pot să fac nimic”, a adăugat femeia, care, la fel ca şi alţi antreprenori din Yiwu, se confruntă cu întârzieri majore în producţie şi preţuri record la transportul cu vaporul în încercarea de a-şi livra produsele în SUA şi Europa.

Epicentrul acestor jucării este grav afectat

Acest oraș cu aproape trei milioane de locuitori este responsabil pentru 80% dintre produsele de Crăciun, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, pe care China le exportă anual. Amplasat la aproape 300 de kilometri sud-vest de Shanghai, Yiwu este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii la nivel global, pe măsură ce se apropie sfârşitul unui nou an marcat de perturbări comerciale.

Majoritatea comenzilor pentru sărbătorile de iarnă au plecat din orașul Yiwu înainte ca problemele cu aprovizionarea cu energie electrică să te intensifice, dezvăluie Cai Qinliang, secretarul general al Asociaţiei producătorilor de ornamente de Crăciun din Yiwu.

Scumpiri în lanț

Din cauza întârzierilor mărfurilor pe mare şi în porturi, precum şi a majorării preţurilor la metale şi plastic, consumatorii vor plăti mai mult pentru decoraţiunile lor preferate de Crăciun, spune Chen Jiang, proprietarul unei fabrici cu instalaţii de iluminat pentru Crăciun. Chen a fost nevoit să majoreze preţurile cu peste 10% începând din luna iunie, ca urmare a creşterii costurilor cu materialele.

„În cele din urmă, costurile vor fi suportate de consumatori. Exportatorii şi mărcile globale pot absorbi costurile doar temporar dar companiile nu vor face afaceri dacă înregistrează pierderi. Dacă şi mai multe companii vor ieşi de pe piaţă, oferta va scădea şi preţurile vor creşte şi mai mult deoarece producătorii rămaşi vor avea o putere mai mare asupra preţurilor”, declară Ding Shuang, economist şef pentru China la banca Standard Chartered Plc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...