Alegerile locale se amână? Autoritatea Electorală, mesaj oficial pentru Klaus Iohannis. „E imposibil să le ținem în vară”

Raluca Juncu 31.03.2020, 17:35
Alegerile locale se amână? Autoritatea Electorală, mesaj oficial pentru Klaus Iohannis. „E imposibil să le ținem în vară”

Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus pe teritoriul României pune sub semnul întrebării desfășurarea alegerilor locale, ce erau programate pentru luna iunie a acestui an.

Ce se întâmplă cu alegerile locale din România

Pe fondul crizei generate de îmbolnăvirea cu COVID-19, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) solicită amânarea alegerile locale care ar fi urmat să aibă loc în luna iunie a acestui an. Acest lucru a fost solicitat prin intermediul unei scrisori înaintate către Președintele Klaus Iohannis, dar și către premierul României și către președinții celor două camere ale Parlamentului.

 Autoritatea Electorală, mesaj către Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Autoritatea Electorală, mesaj către Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Reprezentanții AEP transmit că pentru alegerile locale planează un mare semn de incertitudine, în contextul în care epidemia de COVID-19 a generat multiple consecințe negative, cu un impact extrem de mare asupra societății românești.

„Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, subliniază Autoritatea Electorală Permanentă.

Mai mult AEP susține că organizarea la termen a alegerilor locale ar însemna deja ca primele inițiative privind demararea procedurilor necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020.

Soluții propuse de Autoritatea Electorală Permanentă

Instituția care asigură desfășurarea alegerilor în România propune un proiect de lege prin care solicită o prelungire a mandatului pentru primari și pentru președinții consiliilor județene, pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de Consiliu Județean, nou-ales, potrivit România Europa Liberă.

Totodată, AEP oferă și exemplul adoptat de alte state, care au amânat desfășurarea unor scrutine. Printre acestea se numără: Austria, Marea Britanie, Franța, Cehia, Spania, Elveția, dar și țări din afara continentului european precum Canada, India, dar și 13 state americane.

La începutul lunii martie, Orban, pe atunci premier demis spunea că o posibilă dată privitoare la desfășurarea alegerilor locale ar putea fi 28 iunie. În aceeași perioadă, însă, mai mulți lideri politici se arătau îngrijorați cu privire la posibilitatea răspândirii coronavirusului.