Ce se întâmplă cu locurile de muncă în plină pandemie. Situație total neașteptată pentru angajatori

Raluca Juncu 10.08.2020, 18:56
Ce se întâmplă cu locurile de muncă în plină pandemie. Situație total neașteptată pentru angajatori

Pandemia de COVID-19 a afectat puternic numeroase industrii care au fost nevoite să activeze modulul de „supraviețuire”, pe perioada restricțiilor menite să limiteze răspândirea coronavirusului. Dacă în februarie, piața muncii avea de înfruntat un deficit de forță de muncă, situația s-a schimbat complet acum.

Cum s-a schimbat raportul de putere în relația angajator-candidat

Piața locală a muncii traversează schimbări majore de la debutul pandemiei și până în prezent. Dacă înainte de pandemie, piața muncii era condusă de candidat, raportul s-a schimbat acum, angajatorii fiind cei care se află în poziție dominantă.

„Faptul că cererea de job-uri este mai mare decât oferta a determinat ca piaţa muncii să se transforme şi să devină una în care angajatorii au un cuvânt mai greu de spus, determinandu-i pe candidaţi să fie mai flexibili şi dispuşi la negociere”, a declarat pentru Ziarul Financiar Miruna Bălteanu, 360 Recruitment Team Lead în cadrul firmei de recrutare APT Resources & Services.

Expertul susține că numărul candidaților care aplică acum pentru un job a crescut cu 20-30%, comparativ cu perioada dinainte pandemiei.

Mai multe CV-uri depuse în luna iulie

În luna iulie s-au înregistrat cu 38% mai multe aplicări la joburi, în luna iulie, cu un volum dublu de căutări față de media lunilor anterioare, potrivit platformei BestJobs.

Schimbările ultimelor luni au pus o amprentă puternică pe piața muncii, interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă a crescut de la o lună la alta, inclusiv în rândul specialiștilor care au fost până acum mai puțin activi în căutarea unui nou loc de muncă.

Așadar, în luna iulie, angajații din domeniul IT au fost printre cei mai activi în căutarea unui nou loc de muncă, cu un volum de peste 20.000 de căutări, dublu față de media lunilor anterioare.

Contabilii și inginerii au fost, de asemenea, foarte activi în căutarea unui job în luna iulie, cu un volum total de peste 50.000 de căutări. Ofertele pentru joburi remote au continuat să fie la mare căutare și după ieșirea din starea de urgență, în contextul interesului crescut al angajaților de a lucra în continuare din propriile case.

Astfel, pe parcursul ultimelor trei luni au fost înregistrate, în medie, lunar, peste 20.000 de căutări pentru astfel de joburi, în timp ce domeniul poate cel mai solicitant în contextul actualei crize (medical & pharma) a înregistat o scădere de până la 25% a interesului candidaților pentru joburile din acest domeniu în luna iulie, comparativ cu luna anterioară. Retailul rămâne, în continuare domeniul care atrage cei mai mulți candidați în luna iulie, arată datele furnizate de platforma de recrutare.

Urmăriți Impact.ro și pe