Ce se întâmplă cu dozele de vaccin AstraZeneca rămase din lotul cu probleme. „O măsură de precauție extremă”

Nicu Stan 19.03.2021, 08:07
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin AstraZeneca rămase din lotul cu probleme. „O măsură de precauție extremă”

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin AstraZeneca rămase din lotul cu probleme. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva coronavirusului va lua astăzi o măsură.

CNCAV anunță azi ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca rămas din lotul care ar fi cauzat probleme mari

S-a aflat ce se va întâmpla cu dozele de vaccin AstraZeneca rămase din lotul cu probleme. CNCV va anunța astăzi ce se va întâmpla cu vaccinurile care au pus Europa pe jar.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-coronavirus anunță că decizia în privința lotului carantinat în data de 11 martie din vaccinul AstraZeneca va fi luată vineri, 19 martie 2021.

Mai multe tari au stopat vaccinarea cu AstraZeneca
Mai multe tari au stopat vaccinarea cu AstraZeneca

Beneficiile vaccinului depășește riscurile efectelor secundare

Raportul beneficii-riscuri al vaccinului de la AstraZeneca rămâne nemodificat, beneficiile serului depășind riscurile reprezentate de efectele secundare. Aceasta este una dintre concluziile Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma inoculării cu vaccinul produs de AstraZeneca.

În plus, nu există dovezi concrete ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție.

Ce efecte secundare nedorite ar avea vaccinul

De asemenea, vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge.

Vaccinul de la AstraZeneca poate fi asociat cu apariția a două afecțiuni extrem de rare și grave: coagulare intravasculară diseminată și tromboză de sinus venos cerebral. Cele două afecțiuni sunt asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Dovezile sunt insuficiente

Chiar dacă nu s-a demonstrat o legătură între aceste afecțiuni și administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate. Astfel, urmează să fie strânse și analizate mai multe informații.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de vineri.

Germania susține că a găsit legătura dintre vaccin și formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate

Pe de altă parte, un raport făcut în Germania arată că există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge la oamenii care au fost imunizați cu acest ser. Numărul persoanelor cărora le-a apărut cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost ”statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod obișnuit, informează un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania, scrie telegraph.co.uk.

De pe data de 15 martie, şapte persoane din Germania au suferit o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între patru şi 16 zile de la vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Trei dintre aceşti oameni au decedat.

Urmăriți Impact.ro și pe